logo
wvhj2023
© SolarEnergyWorks
© SolarEnergyWorks
21 mei 2021

Deltaplan Biodiversiteitsherstel opent Innovatiefonds voor versterking biodiversiteit

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel opent op de Dag van de Biodiversiteit, 22 mei 2021, het ‘Samen voor biodiversiteit’ Innovatiefonds. Biodiversiteit versterkende projecten kunnen subsidie krijgen.

Projecten die structureel biodiversiteit versterken in Nederland kunnen een aanvraag voor een financiële bijdrage indienen via de website van het Deltaplan. De maximale financiële bijdrage per project is 25.000 euro. Het Innovatiefonds wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Aanvalsplan
Het Innovatiefonds stimuleert innovatieve vormen van samenwerking tussen burgers en grondgebruikers zoals boeren, terreinbeherende organisaties en (lokale) overheden om de biodiversiteit in een specifiek gebied te versterken. Het aanleggen of behouden van landschapselementen speelt dit jaar hierin een belangrijke rol, geheel in lijn met het Aanvalsplan Landschapselementen dat het Deltaplan in maart aanbood aan demissionair minister Carola Schouten.

‘We denken bijvoorbeeld aan boeren die samen met burgers aan de slag gaan om landschapselementen zoals heggen, houtwallen of bomen terug te brengen’’, geeft Louise Vet, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, aan. ‘Of bedrijven, boeren en burgers die zich inzetten voor een biodivers verdienmodel. Iedereen met een goed projectvoorstel om de biodiversiteit in de eigen omgeving te herstellen, kan een aanvraag indienen.’

200.000 euro per jaar
In 2020 en 2021 reserveert het Deltaplan Biodiversiteitsherstel per jaar 200.000 euro voor het Innovatiefonds. Vorig jaar ontvingen 8 projecten een bijdrage uit het Innovatiefonds.

Een van deze projecten is Hoeksche Waard Zoemt. In het project werken burgers, overheden, natuurorganisaties, boeren en imkers aan een netwerk van wegen voor de natuur. Bermen, dijktaluds en oevers worden hier zo beheerd dat het er voor onder andere insecten goed toeven is. ‘Mensen hebben wegen nodig om zich te kunnen verplaatsen. Dat geldt ook voor planten en dieren’, legt projectleider Joost Kievit uit. ‘Wegen voor natuur zijn stroken groen waar een variatie aan planten kan groeien. Er is voedsel te vinden voor insecten en andere dieren en er is schuilgelegenheid voor vijanden of extreme weersomstandigheden. De wegen zijn nodig om een geschikt leefgebied te vinden of tot voortplanting te komen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten