logo
wvhj2023
hero-image
18 mei 2021

Provincie Zuid-Holland geeft subsidie aan innovatieprojecten rond energieopslag

De provincie Zuid-Holland heeft via het innovatieprogramma Energie en Klimaat subsidie toegekend aan 15 innovatieprojecten. Enkele daarvan hebben betrekking op het thema energieopslag.

De gehonoreerde projecten kennen een grote diversiteit, van het hergebruiken van warmte uit afvalwater in een bestaande benedenwoning in Den Haag en tot laadtegelsysteem voor elektrische fietsen en scooters en een membraanloze waterstofelektrolyzer.

Van het gas af
De door de provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter gekomen programmathema’s sluiten specifiek aan bij de uitdagingen in de regio. Zo is er aandacht voor het Haven Industrieel Complex, de dicht verstedelijkte gebieden maar ook bijvoorbeeld hoe bio-reststromen uit het Westland omgezet kunnen worden in nieuwe, waardevolle producten.

Verreweg de meeste projecten starten op het thema gebouwde omgeving. Zo zijn er meerdere projecten die bijdragen aan de doelstelling om Nederlandse huishoudens van het gas af te krijgen.

Vliegwiel
De 2 gehonoreerde projecten rond energieopslag zijn:

  • The Green Village – StoredEnergy maakt binnen dit project van afgeschreven deelscooteraccu’s circulaire stationaire energieopslagsystemen, om duurzaam opgewekte elektriciteit van huishoudens op te slaan. JKK Engineering maakt een platform om energieopslagsystemen as a service aan te kunnen bieden. De eindgebruiker betaalt enkel voor de afname van de dienst, niet voor het systeem. Beide innovaties zullen op fieldlab The Green Village samen worden getest. Bij een succesvolle ontwikkeling van het systeem, kan het platform aangeboden worden aan alle grote energieopslag- en inverterfabrikanten.
  • FLIE – In deze toepassingsstudie van QuinteQ Energy en Elestor wordt onderzocht wat een nieuw hightech vliegwiel (FESS) kan betekenen voor elektrificatie van de industrie. Het vliegwiel kan mogelijk pieken en dalen in de industrie opvangen. Door overdag (overschotten aan) hernieuwbare energie op te slaan voor gebruik in de avond, hoeft er ‘s avonds geen/minder energie opgewekt te worden uit niet-hernieuwbare bronnen. Daarnaast wordt bekeken hoe het vliegwiel gecombineerd met een flowbatterij en softwareplatform leidt tot grootschalige opslagmogelijkheden in de industrie. Naar beide mogelijkheden wordt in dit project onderzoek gedaan naar de markt, businesscase, wet- en regelgeving en potentiële test- en demolocaties.
Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten