Solar Magazine - Nieuw record duurzame energie: grootste groei in 20 jaar, 45 procent meer nieuwe installaties
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw record duurzame energie: grootste groei in 20 jaar, 45 procent meer nieuwe installaties
© Dominic Dudley | Dreamstime.com

Nieuw record duurzame energie: grootste groei in 20 jaar, 45 procent meer nieuwe installaties

Coronacrisis of niet, wereldwijd is het aantal nieuwe installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie met 45 procent gegroeid tot bijna 280 gigawatt. Het is daarmee de grootste groei in 20 jaar tijd.

Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA in zijn Renewable Energy Market Update 2021. De recordgroei, gemeten op jaarbasis, is volgens het IEA uitzonderlijk vanwege de coronacrisis die leidde tot uitdagingen in de toeleveringsketen en vertragingen bij de bouw van nieuwe opwekinstallaties. Voor 2021 verwachten de onderzoekers 270 gigawatt aan nieuwe installaties en in 2022 opnieuw 280 gigawatt. Hernieuwbare-energiebronnen zullen naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de totale mondiale toename van de stroomopwekkingscapaciteit in zowel 2021 als 2022.

135 gigawattpiek zonnepanelen
Binnen de verschillende hernieuwbare-energiebronnen kende windenergie de grootste groei. Het vermogen aan nieuwe windmolens steeg jaar op jaar met 90 procent. Voor zonnepanelen bedroeg de wereldwijde jaarlijkse groei 23 procent. Deadlines vanwege overheidsbeleid in China, de Verenigde Staten en Vietnam zorgden volgens de IEA-onderzoekers voor een ongekende hausse in de uitbreiding van de opwekkingscapaciteit. China was alleen al verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de toename van jaarlijkse installaties tussen 2019 en 2020. In Vietnam leidde de uitfasering van de feed-in-tarieven voor zonnestroomprojecten tot een ongekende stormloop op commerciële en residentiële installaties.

De groei voor de verschillende technologieën is in onderstaande grafiek weergegeven, waarbij te zien is dat er wereldwijd 135 gigawattpiek aan zonnepanelen werd geïnstalleerd.

10 gigawattpiek extra in 2021
Het IEA verwacht dat de installatiecijfers in de zonne-energiesector in het huidige kalenderjaar met 8 procent zullen groeien tot 145 gigawattpiek en in 2022 zelfs tot 162 gigawattpiek. Dat komt volgens het energieagentschap omdat in veel landen zonnepanelen de goedkoopste optie zijn geworden voor elektriciteitsopwekking.

Als gevolg hiervan kiezen bedrijven steeds vaker voor contracten, veelal in de vorm van stroomafnameovereenkomsten (ppa’s), met eigenaren van grootschalige pv-installaties om aan hun energievraag te voldoen.

Grote pv-projecten domineren
Het aandeel van zonnestroomprojecten op nutsschaal zal volgens het IEA groeien van meer dan 55 procent in 2020 tot bijna 70 procent in 2022 zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

In Europa zullen projecten op utiliteitsschaal de zonnestroommarkt in 2021 en 2022 voor het eerst sinds 2017 domineren. Naast de stroomafnameovereenkomsten die de markt in Spanje drijvend, stimuleert nieuwe opwekcapaciteit die wordt toegekend via veilingen in Duitsland, Frankrijk, Polen en Turkije de uitbreiding van de utiliteitsmarkt.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!