Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA in zijn Renewable Energy Market Update 2021. De recordgroei, gemeten op jaarbasis, is volgens het IEA uitzonderlijk vanwege de coronacrisis die leidde tot uitdagingen in de toeleveringsketen en vertragingen bij de bouw van nieuwe opwekinstallaties. Voor 2021 verwachten de onderzoekers 270 gigawatt aan nieuwe installaties en in 2022 opnieuw 280 gigawatt. Hernieuwbare-energiebronnen zullen naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de totale mondiale toename van de stroomopwekkingscapaciteit in zowel 2021 als 2022.
135 gigawattpiek zonnepanelen
Binnen de verschillende hernieuwbare-energiebronnen kende windenergie de grootste groei. Het vermogen aan nieuwe windmolens steeg jaar op jaar met 90 procent. Voor zonnepanelen bedroeg de wereldwijde jaarlijkse groei 23 procent. Deadlines vanwege overheidsbeleid in China, de Verenigde Staten en Vietnam zorgden volgens de IEA-onderzoekers voor een ongekende hausse in de uitbreiding van de opwekkingscapaciteit. China was alleen al verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de toename van jaarlijkse installaties tussen 2019 en 2020. In Vietnam leidde de uitfasering van de feed-in-tarieven voor zonnestroomprojecten tot een ongekende stormloop op commerciële en residentiële installaties.
De groei voor de verschillende technologieën is in onderstaande grafiek weergegeven, waarbij te zien is dat er wereldwijd 135 gigawattpiek aan zonnepanelen werd geïnstalleerd.
10 gigawattpiek extra in 2021
Het IEA verwacht dat de installatiecijfers in de zonne-energiesector in het huidige kalenderjaar met 8 procent zullen groeien tot 145 gigawattpiek en in 2022 zelfs tot 162 gigawattpiek. Dat komt volgens het energieagentschap omdat in veel landen zonnepanelen de goedkoopste optie zijn geworden voor elektriciteitsopwekking.
Als gevolg hiervan kiezen bedrijven steeds vaker voor contracten, veelal in de vorm van stroomafnameovereenkomsten (ppa’s), met eigenaren van grootschalige pv-installaties om aan hun energievraag te voldoen.
Grote pv-projecten domineren
Het aandeel van zonnestroomprojecten op nutsschaal zal volgens het IEA groeien van meer dan 55 procent in 2020 tot bijna 70 procent in 2022 zoals blijkt uit onderstaande grafiek.
In Europa zullen projecten op utiliteitsschaal de zonnestroommarkt in 2021 en 2022 voor het eerst sinds 2017 domineren. Naast de stroomafnameovereenkomsten die de markt in Spanje drijvend, stimuleert nieuwe opwekcapaciteit die wordt toegekend via veilingen in Duitsland, Frankrijk, Polen en Turkije de uitbreiding van de utiliteitsmarkt.