logo
wvhj2023
hero-image
14 mei 2021

Vlaanderen: 5.000 installaties met zonnepanelen niet aangemeld, 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten

Fluvius heeft in Vlaanderen in de afgelopen 2 jaar 18 miljoen euro fraude met groenestroomcertificaten opgespoord. Ook werd met luchtbeelden ontdekt dat 5.000 eigenaren van zonnepanelen hun systeem niet aanmeldden.

Dit alles meldt de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir op basis van het jaarrapport energiefraude. 

Energiefraude
Op 1 juni 2017 trad hiertoe in Vlaanderen het ‘Decreet Energiefraude’ in werking. Een installateur is sindsdien verplicht om alle installaties voor hernieuwbare energie die geplaatst worden in Vlaanderen, te melden bij netbeheerder Fluvius. De Vlaamse regering keurde in januari 2018 op initiatief van minister van Energie Bart Tommelein het uitvoeringsbesluit goed om de strijd tegen energiefraude met zonnepanelen aan te gaan.

Energieregulator VREG meldde vorig jaar nog dat zij hun zonnepanelen binnen 30 dagen na de keuring moeten aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Eigenaren die hun installatie niet tijdig aanmelden, moeten administratieve kosten betalen. Zijn ze te laat, dan kan hun aansluiting op het distributienet, zowel voor afname als injectie, worden geschorst. De kosten voor hen kunnen oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Herkenningssoftware
De recuperatie van alle terugvorderingen uit 2017 en 2018 is goed verlopen. Hiervan werd ondertussen ongeveer 76 procent effectief gerecupereerd. In totaal is Fluvius drukdoende met het terugvorderen van 18 miljoen euro voor het plegen van fraude met groenestroomcertificaten in 2019 en 2020. De terugvorderingen verlopen niet altijd zo snel als Fluvius en de minister zouden willen. Het gaat vaak om bedrijfsinstallaties die oplopen tot de miljoenen euro’s. Dergelijke bedragen leiden steevast tot juridische procedures. In 2020 werden er 37 nieuwe dossiers opgestart in het kader van een burgerlijke terugvordering voor de rechtbank van eerste aanleg en liepen er 12 strafklachten. Daarbij zijn meer dan 400 installaties betrokken.

Het jaar 2020 was verder door de coronacrisis een bijzonder jaar. Een moeilijk jaar waarin de normale werkwijzen niet altijd toepasbaar waren, maar niettemin veel fraude werd opgespoord en er werden 26 procent méér installaties onderzocht. De meeste fraude werd vastgesteld met groenestroomcertificaten. In 2020 werden voor meer dan 5 miljoen euro dossiers geïdentificeerd. Dat kan gaan van het vervalsen van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen.

Ondertussen gaat Fluvius door met het opsporen van eigenaren van zonnepanelen die hun pv-installatie niet aanmelden. De netbeheerder laat beeldherkenningssoftware hiertoe los op openbare luchtfoto’s van Geopunt Vlaanderen.

Onaanvaardbaar
De netbeheerders kregen van de regering in Vlaanderen de taak om energiefraude actief op te sporen en kregen daartoe het recht om installaties te inspecteren, en desnoods de elektriciteitstoevoer af te sluiten tot de fraude is rechtgezet. De toekenning van groenestroomcertificaten en steun kan worden stopgezet en onrechtmatig verkregen voordeel kan worden teruggevorderd in geval van energiefraude.

‘Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar, ook energiefraude’, stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. ‘Elke euro die teruggevorderd wordt, kan teruggaan naar de gezinnen en de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) via een verlaging van de nettarieven. De strijd tegen energiefraude is de facto een strijd voor lagere nettarieven.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten