Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
e-Decentraal: 'Zekerheidsperiode postcoderoos moet hoe dan ook van tien naar vijftien jaar'

e-Decentraal: 'Zekerheidsperiode postcoderoos moet hoe dan ook van tien naar vijftien jaar'

e-Decentraal, koepelorganisatie voor duurzame energiecoöperaties, zal zich hard blijven maken voor het verlengen van de zekerheidsperiode van de postcoderoos. Deze wil zij opgerekt zien van tien naar vijftien jaar.

e-Decentraal constateert net als vele andere partijen dat de in het Energieakkoord afgesproken postcoderoosregeling moeizaam van de grond komt. De regeling voorziet in een verlaagd energiebelastingtarief voor deelnemers in een collectief duurzame energieproject. Na een inventarisatie vanuit e-Decentraal bij de verschillende initiatieven zijn deze barrières bij het ministerie van Economische Zaken en de Tweede Kamer aan de orde gesteld. Als gevolg van deze lobby (zie ook het eerdere bericht over de lobby van Holland Solar/De Koepel) is de verplichte tweede aansluiting voor grootverbruikers geschrapt. Dit voorkomt onnodige kosten. Er is nu alleen een bruto productiemeter nodig.

Verder wordt op het gebied van btw vanuit e-Decentraal in nauwe samenwerking met coöperatie Morgen Groene Energie (Eindhoven) bij de Belastingdienst/het ministerie van Financiën aangedrongen op duidelijkheid. Minister Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd uiterlijk vandaag duidelijkheid te geven. Beide voorgaande punten moeten volgens e-Decentraal op voorhand geregeld zijn, wil er in het geheel sprake kunnen zijn van een sluitende business case.

Daarnaast speelt de zekersheidsperiode van de regeling. Voor een solide business case is volgens e-Decentraal een periode van vijftien jaar nodig. Het ministerie van Economische Zaken stelt echter dat een periode van tien jaar voldoende is en op aandringen van de Tweede Kamer is dat het voorstel waarover de komende maand in het kader van het Belastingplan 2015 over wordt gestemd. e-Decentraal houdt echter vast aan een periode van vijftien jaar. In het voorjaar van 2015 wordt de postcoderoosregeling geëvalueerd.

e-Decentraal stelt dat er op 1 mei 2015 ten minste vijftig lokale initiatieven van de grond moeten zijn gekomen, gebruikmakend van de postcoderegeling. Als dat aantal niet wordt gehaald is er naar haar mening sprake van onvoldoende ‘stimulerende werking’ van de postcoderoos regeling. Als een maatregel onvoldoende werkt gaan de partijen met elkaar in overleg over wat er aanvullend nodig is om de afspraak te kunnen realiseren.

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Financieel administratief medewerker

Zelfstroom zoekt een Financieel administratief medewerker
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Zonnefabriek zoekt:

Monteur / Installateur zonnepanelen

Zonnefabriek zoekt een Monteur / Installateur zonnepanelen
4-5 dagen per week • 70 kilometer rondom Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!