logo
wvhj2023
© Skipss
© Skipss
11 mei 2021

Skipss: ‘Low concentration pv is een nicheproduct met een enorm marktpotentieel’

In Shoppingcenter Overvecht startten Skipss en HAN afgelopen maart een duurtest met een low concentration pv-system (lcpv). Dat heeft een dubbele werking: het produceert zonnestroom en vangt zonnewarmte af.

Start-up Skipss tekende – in samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) – voor het hardwarematige ontwerp, de engineering en de bouw. ‘Dit is de eerste stap naar een toekomst als ontwikkelaar en fabrikant van duurzame-energieproducten, waaronder deze veelbelovende zonne-energiesystemen’, aldus eigenaar Skip van de Kandelaar.

Van de Kandelaar verdiende zijn sporen in de machinebouw. Als specialist in mechatronica werkte hij onder andere mee aan het ontwerpen en realiseren van uiteenlopende modules en machines voor diverse hightech original equipment manufacturers (oem’s). In 2016 begon hij voor zichzelf. De droom is eigen producten maken en die op de markt brengen. Inmiddels is zijn focus daarbij verschoven naar innovatieve hernieuwbare-energietechnologie.

Natuurlijke lichtinval
‘Ik kwam in contact met Leon Bunthof, projectleider bij Lectoraat Duurzame Energie van de HAN’, vertelt Van de Kandelaar. ‘Daar vloeide een opdracht uit voort voor het co-development en de bouw van een testcel voor het waterstoflaboratorium. Die samenwerking leidde tot het volgende project: proof of concept van een low concentration pv (lcpv)-systeem. Aan lcpv wordt al jarenlang in het lab gewerkt. Nu testen we het voor het eerst in de praktijk onder het glazen dak van een winkelcentrum in Overvecht. Deze technologie combineert 2 voordelen. Allereerst produceren we stroom terwijl we de natuurlijke lichtinval niet aantasten. Tegelijkertijd vangen we zonnewarmte af. Onder zo’n glazen dak kan het ontzettend warm worden. Koelen kost veel energie. Sla je die warmte op en benut je die op de momenten dat je die wel nodig hebt, dan maak je een extra verduurzamingsslag.’

Multi-junctiezonnecellen
De lcpv-zonne-energiemodules die sinds maart operationeel zijn, bestaan uit diverse componenten. 8 kunststof Fresnel-lenzen van 50 bij 50 centimeter laten het zachte, diffuse licht door en converteren het directe zonlicht naar een brandlijn van ongeveer 10 millimeter breed. Die valt exact op een receiver. Daarop zijn verschillende soorten zonnecellen gemonteerd. Omdat de temperatuur hoog kan oplopen, tot zo’n 80 graden Celsius, is gekozen voor multi-junctiezonnecellen van Azur Space. Die kunnen een lichtconcentratiefactor van ruim 800 overleven – 8 maal hoger dan in de huidige testopstelling dus. Deze zonnecellen hebben een efficiency van 42 procent. De collector hangt aan 2 beweegbare armen. Hij volgt automatisch de zon, over de dag en de seizoenen.  Daarnaast is er een string silicium pv-cellen gemonteerd om data te vergelijken.

Interessante businesscase
‘De komende maanden meten we de prestaties van dit systeem’, vertelt Van de Kandelaar. ‘Daarbij kijken we onder andere naar de energieopbrengst en robuustheid. In een volgende fase onderzoeken we hoe we de warmte die zich in de receiver concentreert, kunnen terugwinnen en opslaan in een vat, en hoe we die voor de korte en langere termijn kunnen benutten, bijvoorbeeld voor het voeden van een hogetemperatuurwarmtepomp. Voor dat project wordt een vervolgsubsidie aangevraagd. Onder de streep werken we aan een nicheproduct voor de gebouwde omgeving. Maar het is er wel één met een groot marktpotentieel, gezien de drievoudige functie. Er kan namelijk óók nog bespaard worden op het gebruik van airco en zonwering. Naast utiliteitsgebouwen kan deze technologie bijvoorbeeld ook interessante businesscases opleveren voor fabriekspanden en logistieke centra, en niet alleen in Nederland.’

Lees hier het volledige artikel ‘Skipss: ontwikkelaar en fabrikant van lcpv-systemen in de dop creëert gelijkheid tussen energiecoöperaties en commerciële ontwikkelaars’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten