logo
wvhj2023
© Saman
© Saman
7 mei 2021

Saman: ‘Voor een heel grote groep mensen voelt de energietransitie behoorlijk bedreigend’

Saman heeft 65 procent aandeel in de residentiële pv-markt in Zeeland. Het wil die dominante positie uitbouwen voor heel Zuidwest-Nederland, maar wel door het aanbieden en realiseren van integrale oplossingen.

Die oplossingen bevatten groene stroom én warmte. Daarbij staat het bereikbaar maken van verduurzaming voor iedereen centraal. ‘Momenteel is sprake van een oneerlijke strijd’, aldus algemeen directeur Daniël Lodders. ‘Voor heel veel mensen is investeren in hun energietransitie problematisch. Dat moet veranderen.’

Dit jaar bestaat Saman Groep uit Zierikzee 100 jaar. Het bedrijf werd in 1921 opgericht als smederij en ondersteunde landbouwbedrijven en mosselvissers bij hun mechanisatie. Met de opkomst van aardgas in de jaren 60 van de vorige eeuw kwam een omslag. Saman ging niet alleen leidingen produceren, maar ook cv-toestellen verkopen – het werd een constructeur en installateur. 2 decennia later namen de gebroeders Bin de onderneming over, die uitgroeide tot een totaalinstallateur.

Bouwkolom
‘Ik ben de schoonzoon van een van die broers’, vertelt Lodders. ‘In 2004, toen Saman nog maar 22 werknemers telde, was ik net afgestudeerd. Saman wilde minder afhankelijk worden van de bouwkolom en vroeg mij te onderzoeken waar de toekomst lag. Investeren in duurzame energie, dat was mijn conclusie. We hebben toen een fundamentele shift gemaakt die leidde tot een enorme groei. Ons bedrijf telt momenteel 280 mensen en richt zich op het bereikbaar maken van een duurzame-energievoorziening voor iedereen, bijvoorbeeld met behulp van zonne-energie, warmtepompen, batterijen, zonneboilers en laadstations.’

Bedachtzaam en vertrouwen
In Zeeland heeft Saman met zijn duurzame producten 60 tot 70 procent marktaandeel. Het is dus een dominante speler in zijn metier, en dat geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen op woningen. Die positie heeft het verworven dankzij de goede naam die het al had en het meeliften op het ontstaan van een nieuwe, enorme markt, erkent Lodders. Maar dat is niet alles.

‘Bij onze start in de pv-markt hebben we direct heldere keuzen gemaakt aangaande de rol die wij in de keten willen spelen. In de beginjaren wisten consumenten nagenoeg niets over het product. Dat is deels veranderd, maar zeker niet wezenlijk. Onze verantwoordelijkheid begint dus met mensen inzicht geven, bijvoorbeeld in de technologie, keuzemogelijkheden in verduurzaming en financiële haalbaarheid. Zo kunnen zij de juiste beslissingen nemen. Die aanpak past bij de Zeeuwse mentaliteit. Zeeuwen zijn niet “zunig”, maar bedachtzaam. Als je eenmaal hun vertrouwen hebt, zijn ze ook vrij loyaal. Daarom hebben wij hier nu zo’n 65 procent van de residentiële zonne-energiemarkt in handen. In Brabant, waar wij in 2019 een tweede vestiging openden, is het anders. Daar wordt het, totdat je meer naamsbekendheid hebt, meer op prijs uitgevochten. Desondanks groeien we daar nu ook ontzettend snel.’

Installatietempo
Saman ziet Zuidwest-Nederland als zijn werkgebied. Om dat goed te kunnen bedienen, opent het naast de vestigingen in Zierikzee en Breda binnenkort een vestiging ten zuiden van Rotterdam. Anno 2021 behoort Saman tot de nationale top in residentiële zonne-energiesystemen. Het heeft inmiddels zo’n 23.000 pv-installaties op woningen gelegd – 13.000 voor particulieren en 10.000 voor woningcorporaties. Die zijn goed voor een totaalvermogen van 90 megawattpiek. Op dit moment ligt het gemiddelde installatietempo op 6.000 woningen per jaar. Daarnaast is het bedrijf actief in grootzakelijke zonnedaken en parken.

Lees hier het volledige artikel ‘Saman wil eerlijk speelveld voor huishoudens bij verduurzaming’ in de mei 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten