Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Valbeveiliging ontbreekt, inspectie legt werk installateur zonnepanelen voor 1 maand stil
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com

Valbeveiliging ontbreekt, inspectie legt werk installateur zonnepanelen voor 1 maand stil

De Inspectie SZW heeft het werk van een installatiebedrijf zonnepanelen voor de periode van 1 maand stilgelegd. Het bedrijf is meermaals beboet vanwege het ontbreken van valbeveiliging en ging opnieuw in de fout.

De Inspectie SZW van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat het bedrijf heeft nagelaten werknemers te beschermen tegen valgevaar tijdens het plaatsen van zonnepanelen op 2,5 meter hoogte of meer.

Valhoogte van 3 tot 4,5 meter
De stillegging voor de periode van een maand is van kracht gegaan op 28 april en is bedoeld om te voorkomen dat het bedrijf weer de fout ingaat.

Medio december 2020 hebben inspecteurs een controle uitgevoerd in de regio Amsterdam. Zij constateerden dat zich op het schuine dak van het pand een werknemer van het bedrijf bevond en dat sprake was van valgevaar. De werknemer stond in de goot en was bezig was met het bevestigen van een zonnepaneel op het dak net boven de goot. Daarbij was de valhoogte tussen de 3 en 4,5 meter. Er waren geen voorzieningen zoals een veilige steiger, doelmatige hekwerken of leuningen aangebracht om het aanwezige valgevaar tegen te gaan. Omdat volgens de inspecteurs sprake was van ernstig gevaar voor personen is mondeling bevolen om de werkzaamheden per direct te staken.

Arbeidsomstandighedenbesluit 
Het bedrijf heeft hiermee artikel 3.16 van het Arbeidsomstandighedenbesluit overtreden. Daarin staat dat een werkgever maatregelen moet treffen als er gevaar bestaat om van 2,5 meter of meer te vallen. Het is de derde keer sinds 2015 dat het bedrijf dezelfde overtreding begaat.

2 eerdere boetes
Eerder heeft het bedrijf al 2 boetes gekregen en is het bedrijf gewaarschuwd dat bij een derde overtreding zijn werkzaamheden preventief kunnen worden stilgelegd. Uit deze boeterapporten blijkt dat het bedrijf zich niet structureel heeft ingespannen om overtredingen van artikel 3.16 van het Arbobesluit te voorkomen door adequate maatregelen te treffen. Met een stillegging van werkzaamheden wordt verdere recidive voorkomen. 

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Accountmanager zakelijke markt

Fulltime (40 uur) - Heino, 8141 GN
Emergo Prefab zoekt:

Lead Development Engineer Energiesystemen

32-40 uur - Almelo, 7609 R. Almelo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!