Solar Magazine - Regionale Energie Strategie 1.0: Cleantech Regio verlaagt bod voor zonneparken, 300 hectare minder land nodig
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Regionale Energie Strategie 1.0: Cleantech Regio verlaagt bod voor zonneparken, 300 hectare minder land nodig

Regionale Energie Strategie 1.0: Cleantech Regio verlaagt bod voor zonneparken, 300 hectare minder land nodig

De Cleantechregio, oftewel de regio Stedendriehoek, heeft in zijn Regionale Energiestrategie 1.0 de ambitie voor windmolens en zonneparken verlaagd en de ambitie voor zonnepanelen op daken juist verhoogd.

De Cleantech Regio had in haar conceptbod nog 953 hectare aan ruimte geïdentificeerd die kansrijk zou zijn voor grondgebonden zonneparken; 210 hectare op voorkeurslocaties en 743 hectare in het landelijk gebied. Het nieuwe bod van de RES-regio bevat echter 35 procent minder zon op land. Het bod van de regio Stedendriehoek is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030.

Technologie

Concept-RES

RES 1.0

Grondgebonden zonne-energie

0,78 terawattuur

0,45 terawattuur

Windenergie

0,45 terawattuur

0,11 terawattuur

Zon op dak

-

0,51 terawattuur

Totaal

1,23 terawattuur

1,07 terawattuur

Toelichting op wijziging
‘De Concept RES betrof een eerste verkenning van de maximale potentie in ons gebied’, schrijft de Cleantech Regio in de RES 1.0. ‘Door een meer grondige analyse van het landschap zijn we gekomen tot een aanscherping van de strategie voor zon-op-land. De combinatie met andere gebiedsopgaven en de verhouding wind/zon is verder onderzocht. Dit heeft ook geleid tot een aanscherping van de windstrategie. Parallel hieraan is gewerkt aan een heldere onderbouwing voor de potentie van zon-op-dak. Ondertussen heeft de Concept RES geleid tot reacties en zorgen bij inwoners en gemeenten. Al deze elementen en ontwikkelingen hebben geleid tot een nieuwe afweging van bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak.’

35 procent daken
De Cleantech Regio kiest voor een ambitieuze inzet van zon op dak. Men wil 33 procent van het dakpotentieel gebruiken en daarmee een jaarlijkse groei van 35 procent realiseren. Dit levert in 2030 0,46 terawattuur op, bovenop de 0,05 terawatt aan al gerealiseerde zon-op- dakprojecten. Dit is een stevige ambitie, omdat de groei sneller gaat dan netbeheerder Liander kan aansluiten.

De ambitie is daarom onlosmakelijk verbonden met inzet op innovaties voor energieopslag en smart grids. ‘Dat sluit ook goed aan bij het innovatieve karakter van de Cleantech Regio en de reeds bestaande regiodeal’, schrijft de regio. ‘We kunnen het echter als regio niet alleen. Om de ambitie te realiseren, moet er ook landelijk ingezet worden op innovatie en opslagmogelijkheden. Het is dan ook onze opdracht om opslag nog nadrukkelijker landelijk te agenderen.’

300 hectare minder land nodig
Door het hoge aandeel grootschalig zon-op-dak is volgens de regio circa 300 hectare minder land nodig voor zonnevelden. Apeldoorn heeft op basis van zijn eigen ambitie een opgave voor 250 hectare zon-op-land tot 2030 en neemt hierdoor een groot gedeelte van de beoogde 0,45 terawattuur zon op land voor haar rekening.

Apeldoorn heeft ruim 90 hectare zonneparken al gerealiseerd of in planning. Het gaat dus voor de Apeldoornse bijdrage aan nieuwe zonnepark-initiatieven tot 2030 om circa 160 hectare, oftewel 0,13 terawattuur bovenop de 0,32 terawattuur die de andere gemeenten in de Cleantech Regio realiseren. Van die 0,32 terawattuur is overigens al 0,23 terawattuur vergund. In totaal zal de 0,45 terawattuur goed zijn voor circa 660 hectare zonneparken.

De 7 betrokken gemeenten – Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen – stellen samen met de waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe en de Gedeputeerde Staten van Gelderland nog de definitieve versie van de RES 1.0 vast. Dit gebeurt pas in de periode november-december.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Zoncorporatie zoekt:

Assistent Projectleider (Gestapelde Bouw)

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!