Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Verplichte kennis- en ervaringstoets voor hogere hypotheek bij aanschaf zonnepanelen geschrapt
© Buurserstraat 386 | Dreamstime.com

Verplichte kennis- en ervaringstoets voor hogere hypotheek bij aanschaf zonnepanelen geschrapt

De verplichte kennis- en ervaringstoets voor woningeigenaren die zonder advies een hypotheek willen voor het verduurzamen van hun woning met bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie is per 1 april geschrapt.

De toets is geschrapt voor een verduurzamingshypotheek tot een bedrag van maximaal 25.000 euro en dat geld moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing – minimaal HR++ – of zonnepanelen. De consument dient de aanvullende hypotheek bovendien af te sluiten binnen 5 jaar na het afsluiten van de hypotheek die reeds op de woning is gevestigd.

Execution only
Normaal betaalt een consument advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit werpt volgens de rijksoverheid een drempel op om een aanvullende hypotheek af te sluiten om een woning te verduurzamen. Een consument kan ook zonder advies, dat wil zeggen direct bij de hypotheekaanbieder een aanvullende hypotheek afsluiten.

Consumenten moeten dan eerst een kennis- en ervaringstoets afleggen. De kennis- en ervaringstoets heeft tot doel dat de hypotheekaanbieder kan beoordelen of de consument begrijpt welke risico’s zijn verbonden aan (het verhogen van) een hypotheek. Door het schrappen van de kennis- en ervaringstoets verwacht de overheid dat meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming zonder advies – via ‘execution only’ – gaan aanbieden.

Kredietwaardigheid
Het blijft volgens de overheid van belang dat de hypotheekaanbieder de consument informeert over de voorwaarden en financiële risico’s van de aanvullende hypotheek. Daarnaast dient de hypotheekaanbieder altijd de kredietwaardigheid van de consument te beoordelen. Ook bij kredietverlening zonder advies blijft zo gewaarborgd dat de aanvullende hypotheek verantwoord is.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Medewerker Customer Care & Support (32 - 40uur)

32-40 uur - Amsterdam
Coolblue zoekt:

Hoofdmoneur Zonnepanelen Tilburg

Fulltime (40 uur) - Tilburg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!