logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
30 maart 2021

Raad van State houdt voet bij stuk: Nedcool mag geen zonnepark bouwen

Ook van de Raad van State mag Nedcool geen zonnepark bouwen. De Raad van State stelt dat het bouwplan in strijd is met het inpassingsplan en houdt daarom een uitspraak van een lagere rechtbank in stand.

In maart 2019 heeft de provincie Gelderland Nedcool een omgevingsvergunning geweigerd om in Velddriel een zonnepark met een oppervlakte van 1,8 hectare te realiseren. Naast de zonnepanelen wilde Nedcool een toegangsweg naar de zonnepanelen en een ondergrondse kabel aanleggen naar zijn bedrijf.

In strijd met bestemmingsplan
Volgens het provinciebestuur is de aanleg in strijd met het ter plaatse geldende inpassingsplan ‘Tuinbouw Bommelwaard’. Men is niet bereid om medewerking te verlenen aan afwijking van het bestemmingsplan, omdat het bouwplan niet past binnen het doel van het inpassingsplan.

De rechtbank Gelderland heeft eind juni vorig jaar het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland in het gelijk gesteld nadat Nedcool een rechtszaak had aangespannen om alsnog een omgevingsvergunning te verkrijgen. De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat het bouwplan in strijd zou zijn met het bestemmingsplan.

Niet bevoegd
Tegen die gerechtelijke uitspraak spande Nedcool hoger beroep aan bij de Raad van State. Nedcool was het niet eens met de uitspraak van de rechtbank Gelderland. De weigering om de omgevingsvergunning te verlenen, is volgens het bedrijf onjuist omdat het bouwplan niet in strijd is met het inpassingsplan. Zij stelt verder dat niet het college van Gedeputeerde Staten maar het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel bevoegd was om over de aanvraag te beslissen.

Om de vraag te beantwoorden wie het bevoegd gezag is, heeft de Raad van State eerst de vraag beantwoord of het bouwplan in strijd is met het inpassingsplan. De Raad van State concludeert dat het bouwplan in strijd is met het inpassingsplan. Gelet op een specifiek artikel van de planregels is daarom het college van Gedeputeerde Staten, zoals de rechtbank Gelderland eerder heeft overwogen, het bevoegd gezag om te beslissen op de aanvraag.

Al met al verklaarde de Raad van State het hoger beroep ongegrond. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten