logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
16 maart 2021

TenneT breekt records: hoogste leveringszekerheid én hoogste investeringen

Coronacrisis of niet, 2020 gaat voor TenneT de boeken in als een recordjaar. Nog nooit investeerde de hoogspanningsnetbeheerder zoveel geld en de leveringszekerheid was met 99,9999 procent hoger dan ooit.

TenneT deed in 2020 voor een recordbedrag van 3,4 miljard euro aan investeringen, wat het bedrijf tot een van de grootste investeerders in de energietransitie van Europa maakt. De omzet van TenneT steeg afgelopen jaar met 9 procent tot 4,45 miljard euro. Van de 3,4 miljard euro aan investeringen was 1,3 miljard euro gerelateerd aan projecten in Nederland en 2,1 miljard euro aan projecten in Duitsland. Tegelijkertijd bereikte TenneT het hoogste niveau van leveringszekerheid van de afgelopen 5 jaar.

Personeelsbestand 30 procent uitbreiden
In de periode 2020-21 breidt TenneT zijn personeelsbestand met 30 procent uit om het toenemend werkvolume op te vangen. ‘We hebben nieuwe records gevestigd op het gebied van leveringszekerheid en investeringen en de daarbij behorende financiering en middelen. Nu zijn we klaar voor een decennium vol uitdagingen. Wij zijn de enige grensoverschrijdende hoogspanningsnetbeheerder (tso) in Europa, stevig verankerd in Noordwest-Europa met unieke toegang tot een enorme hoeveelheid windenergie uit de Noordzee. Als zodanig speelt TenneT een sleutelrol in de groeiende Europese samenwerking die nodig is om de overgang naar een emissievrije wereld te faciliteren. Dit vereist nieuwe concepten, nieuwe partnerschappen en snelle actie om een meer geïntegreerd en betaalbaar Europees energiesysteem te creëren’,  aldus Manon van Beek, chief executive officer van TenneT.

Multifunctionele interconnector
Het potentieel van de Noordzee, met een geschatte windcapaciteit van 300 gigawatt in 2050, wakkert volgens TenneT nieuwe samenwerking tussen buurlanden aan. TenneT en National Grid Ventures onderzoeken de ontwikkeling van een multifunctionele interconnector om tot 4 gigawatt aan Britse en Nederlandse offshorewindparken tegelijk aan te sluiten op de elektriciteitssystemen van beide naties. In nauwe samenwerking met de Duitse, Nederlandse en Deense regeringen onderzoekt TenneT ook een gezamenlijke energiehub in de Noordzee die met deze 3 landen wordt verbonden.

Het grote potentieel van wind op zee vraagt volgens de hoogspanningsnetbeheerder om omvangrijke netuitbreidingen en -versterkingen op land. Samen met een toename van wind- en zonne-energieprojecten op land zijn er in 2020 42 lopende grote projecten afgerond. Na jaren van voorbereiding is TenneT begonnen met de aanleg van 2 nieuwe 380-kilovolt-elektriciteitssnelwegen in het noorden van Nederland en in Zeeland. In Duitsland nam TenneT een belangrijke verbinding in het noorden in gebruik, waarmee duurzame energie naar Denemarken kan worden getransporteerd. Ook werden verdere stappen gezet in een van Europa’s grootste onshoreprojecten, de SuedLink-verbinding, die duurzame energie van de Noordzee naar verbruikscentra in Zuid-Duitsland moet transporteren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten