logo
wvhj2023
© NVDE
© NVDE
8 maart 2021

Nederlanders schatten aandeel zonne-energie veel te hoog in

Nederlanders schatten het aandeel zonne-energie in de landelijke energieproductie op 19 procent, in werkelijkheid is het 1 procent. Dit blijkt uit een opinieonderzoek door Motivaction in opdracht van de NVDE.

Nederlanders hebben volgens de onderzoekers een beperkt inzicht in de energietransitie en overschatten de hoeveelheid duurzame energie.

Zorgen
Uit de peiling van Motivaction, in opdracht van de NVDE, blijkt dat 87 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om te investeren in duurzaamheid. De voornaamste reden daarvoor is het meer gebruik maken van oneindige, schone-energiebronnen. Een andere belangrijke reden om te investeren, is het gevoel dat de burger zelf voordeel ervaart, zoals een goed geïsoleerd huis. Ruim een derde maakt zich zorgen om klimaat en energie. Onderwerpen waar zij met name zorgen over hebben zijn extreem weer, zoals hittegolven, droogte en overstromingen (80 procent) en schade aan de natuur (69 procent).

Inzicht geven
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) lanceert in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050 de Klimaatwijzer om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie. De Klimaatwijzer is gemaakt door CE-Delft. Met deze Klimaatwijzer kan iedereen zijn eigen klimaatbeleid opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030. ‘De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem. Wij hopen dat mensen hiermee een realistischer beeld krijgen van waar we staan – en van wat er nodig is om de CO2-uitstoot de komende 10 jaar ingrijpend te verlagen’, aldus Olof van der Gaag, directeur NVDE. ‘Tijdens het WK voetbal heeft Nederland miljoenen “bondscoaches” en tijdens de coronacrisis zijn er miljoenen “virologen”. Met de Klimaatwijzer helpen we miljoenen "klimaatministers" om te spelen met de verschillende opties.’

De Klimaatwijzer is nu met name geschikt voor professionals in de energiesector. Een latere versie zal aantrekkelijk worden gemaakt voor een breder publiek. De Klimaatwijzer laat zien dat er veel verschillende maatregelen nodig zijn. Er is volgens de NVDE sowieso meer nodig dan het huidige beleid voor de doelen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal. Die maatregelen hangen met elkaar samen. Van der Gaag: ‘Juist in de aanloop naar de verkiezingen en de formatie, is het van belang dat mensen goed geïnformeerd meedenken over het klimaatbeleid van vandaag, om de doelen van morgen te halen. Wij hopen dat politieke partijen zich bewust zijn van hun “dekkingsplicht”: wie optie A afwijst, heeft een optie B nodig om hetzelfde doel te halen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten