Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Extra opening subsidieregeling MOOI voor innovatieve systeemoplossingen hernieuwbare elektriciteit
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Extra opening subsidieregeling MOOI voor innovatieve systeemoplossingen hernieuwbare elektriciteit

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) opent binnenkort een extra ronde van de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling & Innovatie (MOOI) die innovatieve projecten subsidieert.

De extra subsidieronde is gericht op systeemoplossingen om het energiesysteem klaar te maken voor grote hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit. Er is 13 miljoen euro budget beschikbaar.

Eerste deadline 4 mei
Geïnteresseerde partijen vormen een samenwerkingsverband en dienen uiterlijk 4 mei een vooraanmelding in. Deze vooraanmelding is verplicht. In juni volgt een advies over de vooraanmeldingen. Daarna hebben de samenwerkende partijen tot 7 september dit jaar om hun definitieve aanvraag in te dienen. Een beoordelingscommissie beoordeelt alle complete aanvragen. Projecten die voldoen aan alle criteria en daarop het hoogste scoren, komen in aanmerking voor subsidie.

Flexibiliteit
Binnen de MOOI-regeling ligt de nadruk op samenwerking met een heldere samenhang tussen activiteiten, gericht op concrete resultaten. Op die manier krijgen innovaties een grotere kans op succes. De nieuwe openstelling is in het bijzonder voor systeemoplossingen die grootschalige opwekking van hernieuwbare elektriciteit goed inpassen. Hoe vergroot Nederland de inpasbaarheid van grote hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit en de flexibiliteit van het energiesysteem?

Partijen vormen hiervoor een breed samenwerkingsverband. Daarbinnen ontwikkelen zij innovaties voor verschillende schakels van opwek, transport en distributie, opslag en conversie, en verbruik. Hun oplossing betreft de opwek van hernieuwbare elektriciteit plus ten minste 1 van de andere 3 schakels. De samenwerkingsverbanden zijn slagvaardig. Ze vertegenwoordigen verschillende rollen in de keten, waaronder bij voorkeur de rol van eindgebruiker.

2-jaarlijkse openstelling
De MOOI-regeling kent een 2-jaarlijkse openstelling. De volgende algemene openstelling met alle thema’s vindt plaats in 2022.

De ingediende projecten hebben een looptijd van maximaal 4 jaar. De innovaties moeten uiterlijk in 2030 worden toegepast. Dit hoeft nog niet op grote schaal, maar kan in een demonstratiefase zijn. Belangrijk is dat de innovatie er komt tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten. Denk aan beperkte systeemkosten en beperkte gevolgen voor medegebruikers en ecologie. Ook moet er voor de innovatie draagvlak zijn in de maatschappij.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Purchaser

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Inkoper Solar

Fulltime (40 uur) - Noord Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!