logo
wvhj2023
© Nuhma
© Nuhma
16 februari 2021

Stad Hasselt en Limburgs klimaatbedrijf Nuhma nemen energieopslagsysteem in gebruik

Met de plaatsing van een 38 kubieke meter grote batterij met een capaciteit van 480 kilowattuur bereiken Stad Hasselt en het Limburgs klimaatbedrijf Nuhma een nieuwe mijlpaal voor hun duurzaamheidsbeleid.

De batterij slaat niet enkel lokaal geproduceerde stroom uit zonne-energie op om later te verbruiken, maar maakt het ook mogelijk dat de Centrale Werkplaatsen tijdens noodsituaties operationeel blijven en helpt vraag en aanbod op het elektriciteitsnet in balans te houden.

Energy communities
De batterij is in werking gesteld door federaal Energieminister Tinne Van der Straeten, chief executive officer van Nuhma Ludo Kelchtermans en schepenen Joost Venken en Laurence Libert. 'De toekomst van onze elektriciteitsvoorziening is er een waarin we lokale producenten van duurzame energie en verbruikers met elkaar verbinden. Door batterijen in dit netwerk toe te voegen, ontstaan zelfstandige energy communities die hoe langer hoe meer autonoom van het elektriciteitsnet zullen werken. Met de plaatsing van deze batterij zetten we een grote stap om dit soort gemeenschappen ook in Hasselt te laten groeien en in de uitfasering van fossiele brandstoffen', aldus Venken en Kelchtermans.

Oostende en Beringen
De batterij kadert in een groter project van Nuhma, waarbij 3 batterijen geplaatst worden in Oostende, Beringen en Hasselt. Hiermee wil Nuhma innovatieve businessmodellen onderzoeken. De 3 batterijen hebben samen een vermogen van 2,6 megawatt. De batterij op de terreinen van de Centrale Werkplaatsen heeft een opslagcapaciteit van 480 kilowattuur en slaat energie op rechtstreeks afkomstig van de lokale zonnepaneelinstallatie.

Jaarlijks produceren de 2.026 zonnepanelen op de daken van de Centrale Werkplaatsen van Stad Hasselt zo’n 300.000 kilowattuur aan energie. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het seizoen leveren de zonnepanelen soms een overschot aan energie op. Die wordt dus vanaf nu opgeslagen in de batterij. De opgeslagen energie wordt verbruikt in de werkplaatsen op dagen dat de zonnepanelen onvoldoende opbrengen om het volledige elektriciteitsverbruik te dekken. Daarnaast fungeert de batterij als noodaggregaat bij stroomonderbrekingen en ondersteunt ze het hoogspanningsnet bij het opvangen van een piekverbruik.

Virtuele energiecentrale
'Door de ontwikkeling van dergelijke grote batterijen kunnen wij kennis opbouwen inzake zogenaamde grid services of diensten die het gebruik van het elektriciteitsnet optimaliseren en ondersteunen. Dit is immers een onmisbare schakel in de energietransitie met enerzijds de toename van hernieuwbare-energiebronnen waarvan de elektriciteitsproductie minder constant en voorspelbaar is dan die van fossiele bronnen en anderzijds de uitdaging om een constante elektriciteitsvoorziening te garanderen. Dit is dan ook een voorname bouwsteen in de ontwikkeling van een virtuele energiecentrale en de uitwerking van innovatieve businessmodellen in de veranderende energiemarkt', aldus Kelchtermans. 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten