logo
wvhj2023
© innoo Benelux
© innoo Benelux
10 februari 2021

Vlaanderen: subsidie voor thuisbatterijen mogelijk 1 jaar verlengd en extra budget

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) heeft in 2021 al 150 aanvragen van eigenaren van zonnepanelen ontvangen voor de subsidie op thuisbatterijen. Dat meldt minister van energie Zuhal Demir.

De Vlaamse regering kent tot eind 2021 een premie toe aan particulieren die een thuisbatterij laten installeren. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) stelde eerder al dat hiervoor een budget van 2,2 miljoen euro beschikbaar is; genoeg voor minimaal 1.000 premies. Per 1 april gaat de subsidie daarbij overigens omlaag van 3.200 naar 1.800 euro.

Prosumenten
Desondanks is het budget waarschijnlijk niet toereikend. Dit is toe te schrijven aan de plots toegenomen interesse in thuisbatterijen doordat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen heeft vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. 

Het gebruik van een thuisbatterij kan zonnepaneeleigenaren helpen om het zelfverbruik  van zonnestroom te verhogen. Minister Demir hierover: ‘Wij hebben een rondvraag gedaan bij de sector en uit de gegevens van de sector verneem ik dat een thuisbatterij geregeld als optie wordt voorzien in de offertes voor een nieuwe zonnepaneleninstallatie vanaf 2021. De mensen die nu zonnepanelen leggen, kijken ook ineens naar een thuisbatterij. Maar gezien het arrest van het Grondwettelijk Hof en de vernietiging van de terugdraaiende teller bij de 101.000 bestaande prosumenten die reeds over een digitale meter beschikken, merk ik dat die doelgroep met interesse naar de thuisbatterij kijkt en daar redelijk wat vragen over stelt.’

Lees het volledige artikel hier op de website van Smart Storage Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten