Enexis startte half december al voor 5 hoogspanningsstations in zijn werkgebied een congestieonderzoek. Daarbij ging het om Zuid-Nederland onder meer om het hoogspanningsstation in Moerdijk.
Noodklok
Enexis luidde in de zomer van 2020 de noodklok. De netbeheerder meldde toen dat in het grootste gedeelte van de provincies Brabant en Limburg het elektriciteitsnet bijna vol is. De netbeheerder meldt 21 nieuwe hoogspanningsstations waar nog maar beperkt capaciteit is.
En dat beeld wordt nu bevestigd met de start van diverse onderzoeken naar congestiemanagement. De inzet van congestiemanagement wordt onderzocht voor stations in Aarle-Rixtel nabij Eindhoven en Princenhage bij Breda.
Aarle-Rixtel
TenneT en Enexis Netbeheer verwachten structureel congestie in het gebied rondom het station Aarle-Rixtel in een periode van 5-10 jaar. De verwachte congestie wordt veroorzaakt door de snelle groei van zon- en windparken waardoor de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare capaciteit in het hoogspanningsnet.
In het genoemde congestiegebied bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 164 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering bedraagt circa 55 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen. De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding.
Princenhage
TenneT en Enexis Netbeheer verwachten ook structureel congestie in het gebied rondom het station Princenhage in een periode van 5-10 jaar. De verwachte congestie wordt veroorzaakt door de snelle groei van zon- en windparken waardoor de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare n-1 capaciteit in het daar gekoppelde hoogspanningsnet.
In het genoemde congestiegebied bedraagt het totale gevraagde transportvermogen voor teruglevering 48 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen voor teruglevering bedraagt circa 39 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen. De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.