logo
wvhj2023
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
1 februari 2021

55.000 eigenaren zonnepanelen overwegen rechtszaak tegen Vlaamse overheid

55.000 eigenaren van zonnepanelen die zich verenigd hebben via Facebook overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de Vlaamse regering vanwege het verdwijnen van de terugdraaiende teller.

Het Grondwettelijk Hof heeft op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. 

Beloofd
En dat besluit is de 55.000 eigenaren in het verkeerde keelgat geschoten: ‘Nochtans beloofde de overheid tot omstreeks 2016 dat de eigenaars van zonnepanelen konden blijven beroep doen op een terugdraaiende elektriciteitsmeter, en vanaf circa 2017 werd dit nog beloofd voor een periode van 15 jaar na installatie.  Ook in 2020 heeft de Vlaamse overheid dit nog beloofd. Het Grondwettelijk Hof heeft niet alleen de eigenaars van zonnepanelen geviseerd: Door het arrest van dit hof blijkt weeral dat Vlamingen minder rechten hebben dan inwoners van Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In die regio’s belooft de overheid nog steeds dat de elektriciteitsmeters zullen blijven terugdraaien’, aldus de zonnepaneeleigenaren in een gezamenlijke verklaring.

Koude douche
‘Dit maakt dat iedereen, die vóór 14 januari 2021 de afweging gemaakt heeft of zonnepanelen renderen of niet, en hoeveel het rendement bedraagt, een koude douche gekregen heeft’, vervolgen zij. ‘Het feit dat mensen met oudere installaties de installatie in sommige gevallen al hebben terugverdiend of niet, doet niets ter zake.  Wat beloofd is, is beloofd.’

Dat de Vlamingen deze keer ‘niet als lammetjes naar de slachtbank gaan’ zal volgens de leden van de Facebookgroep binnenkort duidelijk worden. ‘In deze groep gaan we voor legale acties: geen oproepen voor betogingen tijdens coronatijd, geen oproepen om overheidsdiensten en politici te bombarderen met e-mails of telefoons, geen haatberichten tegenover politici. Deze groep heeft als eerste gekozen voor de advocaten Annick Fret en Stijn Verbist. Andere groepen hebben deze keuze gevolgd, wat we alleen maar kunnen toejuichen.’

Fret en Verbist zullen in de komende periode de slaagkans van een aansprakelijkheidsvordering tegen de Vlaamse overheid onderzoeken, waarna besloten wordt over het opstarten van de juridische procedure.

Lees ook:

Lees hier alle artikelen uit het dossier van Solar Magazine over de terugdraaiende teller.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten