logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
21 januari 2021

Gemeente Venray selecteert Solarfields voor ontwikkeling zonnepark van 24 hectare

De gemeente Venray heeft Solarfields geselecteerd om een 24 hectare groot zonnepark aan de Beemdweg in Oirlo te ontwikkelen met 48.600 zonnepanelen. 7 van de 24 hectare wordt benut voor landschappelijke inpassing.

De gemeente Venray startte afgelopen oktober een selectieprocedure voor de realisatie van een zonneweide. Het zonnepark mocht een grootte van minimaal 2 en maximaal 25 hectare hebben.

Beleidskader
Het zonnepark moet voldoen aan de eisen en randvoorwaarden die zijn opgenomen in het Kader voor Opwekking Duurzame Energie (KODE). Om kennis en ervaring op te doen, is de gemeente doelbewust gestart met een beperkte selectie.

Solarfields stelt het beste plan te hebben ingeleverd en mag nu verder met de ontwikkeling van de zonneweide die komt te liggen tussen  de A73, de Beemdweg en de Locht. De 17 hectare zonnepanelen gaan  jaarlijks 24 miljoen kilowattuur zonnestroom opwekken. Het zonnepark produceert jaarlijks evenveel duurzame energie als het verbruik van ongeveer een derde van de huishoudens in de gemeente Venray.

Dorpsraden
Solarfelds meldt dat het plan in nauwe samenwerking met omwonenden, energiecoöperatie BeePower en de dorpsraden van Oirlo en Leunen tot stand is gekomen. ‘Tijdens het maken van de plannen hebben we meerdere keren overleg gehad met de dorpsraden over het gebied waar we het zonnepark willen realiseren’, legt projectmanager Menno van Bremen uit. ‘Daarmee kregen we een beeld van wat er speelt in de omgeving en wat belangrijk is. Het toenemende verkeer op de Beemdweg bleek bijvoorbeeld een zorg te zijn. We hebben daarom een wandelpad toegevoegd langs de Beemdweg, zodat wandelaars en hardlopers vanuit de Leunse Paes veiliger langs de Beemdweg kunnen voor een wandel-/hardlooprondje rond de Paes of richting het Hoogriebroekse bos.’

Vlinders en wilde bijen
Behalve het wandelpad zijn er meer maatregelen opgenomen, die veelal gericht zijn op het inpassen van het zonnepark in de omgeving. De locatie ligt precies tussen de Leunse Paes en het Hoogriebroekse bos, die beide een belangrijke natuur- en recreatieve status hebben. ‘Een zonnepark precies tussen 2 natuurgebieden in lijkt op het eerste gezicht wellicht niet logisch’, aldus Sierk Hennes, ook projectmanager bij Solarfields. ‘Maar de percelen worden nu voor akkerbouw gebruikt. De Paes en het bos zijn van belangrijke ecologische waarde, waar allerlei insecten, vogels, en andere dieren leven. Het aantal insecten zoals vlinders en wilde bijen op de akkers is nu echter minimaal. Rondom het zonnepark planten we veel besdragende struiken. Die houden het zonnepark niet alleen uit het zicht, maar zorgen ook voor een beschutte en voedselrijke leefomgeving voor veel vogels en kleine dieren.’

‘Ook is de opstelling zo gekozen dat er meer dan genoeg zonlicht onder de panelen komt voor gras, bloemen en kruiden om goed te kunnen groeien’, vervolgt Hennes. ‘In zonneparken die we elders gebouwd hebben, zien we een enorme toename van insecten en vogels. Een zonnepark tussen de Paes en het Hoogriebroekse bos levert daardoor juist een meerwaarde op voor de ecologie in het gebied.’

50 procent eigendom
Solarfields en energiecoöperatie BeePower hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin is vastgelegd dat de coöperatie 50 procent van het eigendom van het zonnepark kan verwerven.

Jacques Lemmen van BeePower hierover: ‘Voorafgaande aan de tender zijn we betrokken bij het project en hebben we de gesprekken met de dorpsraden georganiseerd.  Die gesprekken met de omgeving blijven we voortzetten, zodat we als omgeving kunnen meebeslissen over de verdere uitwerking van het project. Nu is het ook zaak om de kans te grijpen dat we als omgeving ook echt mede-eigenaar gaan worden. Naast mede-eigendom van het zonnepark wordt er ook een duurzaamheids-/leefbaarheidsfonds ingericht waarin gedurende 15/16 jaren een bepaald bedrag door de eigenaren van het zonnepark wordt gestort dat ten goede komt aan de dorpen Oirlo en Leunen. Dan hebben we niet alleen inspraak gehad, maar vloeien de financiële opbrengsten ook voor de helft naar de omgeving.’

De aankomende maanden trekken Solarfields, BeePower, beide dorpsraden en omwonenden gezamenlijk op om het plan verder vorm te geven. Een onderdeel van het vervolgtraject is om de dialoog met de omgeving te vervolgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten