logo
wvhj2023
© CDA
© CDA
18 januari 2021

Kamervragen over winst buitenlandse investeerders op Nederlandse zonneparken, CDA vraagt om ‘standstill’

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) heeft vragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen over buitenlandse investeerders die er vandoor zouden gaan met miljoenensubsidies én de winst van Nederlandse zonneparken.

Cora van Nieuwenhuizen vervult sinds afgelopen weekeinde tijdelijk de functie van minister van Economische Zaken en Klimaat in het demissionaire kabinet van premier Rutte. Van Nieuwenhuizen is aangesteld na het opstappen van minister Wiebes. Een van de eerste taken van Van Nieuwenhuizen is het beantwoorden van een reeks Kamervragen van Mulder naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad.

889 miljoen euro
‘Is het juist dat van de 33 grootste zonneparken in Nederland inmiddels 79 procent in buitenlandse handen is en dat daarmee tot 889 miljoen euro aan subsidiegeld naar het buitenland verdwijnt?’, luidt de eerste kritische vraag van Mulder.

‘Wat vindt u ervan dat buitenlandse investeerders op zo’n grote schaal zonneparken opkopen in Nederland? Hoe is deze ontwikkeling te rijmen met het streven uit het Klimaatakkoord naar 50 procent lokaal eigenaarschap? Hoe is het mogelijk dat slechts 4 procent van de productie door zonneparken momenteel in lokaal eigendom is, maar dat in plaats daarvan 79 procent van de 33 grootste zonneparken in Nederland nu eigendom is van buitenlandse investeerders?’, vervolgt het Kamerlid.

Lokaal eigenaarschap 
Verder wil Mulder van de minister weten of zij de mening deelt dat het bijzonder onwenselijk is dat het opkopen van zonneparken door deze buitenlandse investeerders er ook nog eens toe leidt dat belangrijke zaken zoals bewonersparticipatie, financieel meeprofiteren door de omgeving en een goede ruimtelijke inpassing in gevaar komen. ‘Deelt u tevens de mening dat deze ontwikkeling bijzonder schadelijk is voor het draagvlak onder de energietransitie en dat het risico bestaat dat de energietransitie daarmee uiteindelijk zelfs wordt vertraagd? Welke mogelijkheden ziet u om op korte termijn te voorkomen dat nog meer zonneparken in handen komen van buitenlandse investeerders in plaats van dat er sprake is van lokaal eigenaarschap? Bent u bereid om zo snel mogelijk voorstellen te ontwikkelen die daarvoor kunnen zorgen?

Randvoorwaarden of standstill
Tot slot vraagt Mulder of de minister bereid is om nadere randvoorwaarden te stellen binnen de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) of zelfs een ‘standstill’ in te voeren totdat de problematiek verder kan worden voorkomen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten