Solar Magazine - APsystems ontwerpt nieuwe micro-omvormer voor zonnepanelen bij woningcorporaties
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
APsystems ontwerpt nieuwe micro-omvormer voor zonnepanelen bij woningcorporaties
© APsystems

APsystems ontwerpt nieuwe micro-omvormer voor zonnepanelen bij woningcorporaties

APsystems wil in 2021 met een nieuwe micro-omvormer nog meer terrein winnen in de zonne-energiemarkt voor woningcorporaties. ‘Met de DS3 bieden we woningcorporaties nieuwe voordelen’, aldus topman Olivier Jacques.

Afgelopen kalenderjaar heeft APsystems voor een groeiend aantal woningcorporaties micro-omvormers geleverd. Duizenden huurwoningen werden uitgerust met de producten van de omvormerfabrikant.

Voormalig kantoorgebouw
Zo werd in Nieuwegein een voormalig kantoorgebouw omgebouwd tot wooncomplex met 255 woningen. Op het dak van het pand werden voor iedere woning 6 zonnepanelen geplaatst die werden uitgerust met micro-omvormers van APsystems.

De micro-omvormers werden geleverd via FocuS-E, dat als distributeur ook de ondersteuning aan installateur NewSolar verzorgde. Het totale vermogen van het pv-systeem bedraagt ruim 400 kilowattpiek. Door ‘Shared ECU Monitoring’ is het mogelijk om ieder appartement apart te monitoren en de beheerder van de woningcorporatie een totaaloverzicht te geven. Iedere bewoner krijgt daarbij inzicht in de opbrengst van zijn eigen zonnepanelen.

50 pv-systemen monitoren
In een interview met de redactie van Solar Magazine kondigde Olivier Jacques – global executive vicepresident bij APsystems – afgelopen december de komst van meerdere nieuwe producten aan. In de eerste helft van 2021 start APsystems daadwerkelijk met de uitlevering van de duo micro-omvormer DS3 (red. dat staat voor Dual Single-phase 3e generatie) en QUAD-micro-omvormer QT2 (red. dat staat voor Quad Tri-phase 2e generatie). De een is geschikt voor het aansluiten van 2 zonnepanelen en de ander voor het aansluiten van 4 zonnepanelen.

‘De DS3 biedt voor woningcorporaties diverse nieuwe mogelijkheden voor de uitrol van zonnepanelen bij zowel eengezinswoningen als hoogbouw’, duidt Jacques. ‘Niet alleen is het AC-vermogen met 50 procent verhoogd, maar zorgt de gedeelde monitoring ook voor een significante initiële besparing. Er hoeft immers niet bij iedere individuele huurder een omvormer geplaatst te worden. In de individuele woningen hoeft daardoor geen ruimte vrijgemaakt te worden en is er geen overlast bij de installatie van de zonnepanelen. Door de micro-omvormer te combineren met onze ECU-R Gateway is het mogelijk om via één enkele communicatiegateway tot 50 pv-systemen te monitoren. Dit wordt mogelijk gemaakt via het Zigbee-communicatieprotocol dat gekoppeld is aan de ingebouwde Zigbee-module van Texas Instruments. Voor woningcorporaties is het daarmee 100 procent zeker dat de gebruikersdata veilig zijn.’

Inzicht per bewoner
Via het Shared ECU Monitoring-platform kan de woningcorporatie daarbij iedere individuele bewoner inzage geven in de opbrengst van zijn zonnepanelensysteem. Jacques: ‘Met een eigen inlogcode kan de bewoner dan zijn mobiele telefoon, tablet of computer inzicht krijgen in de hoeveelheid zonnestroom die hij opwekt en verbruikt.’

Met een AC-vermogen van 900 watt kunnen op de DS3-micro-omvormer via 2 maximum power point trackers (mppt’s) 2 zonnepanelen aangesloten worden met een vermogen van maximaal 650 wattpiek per stuk. Daarmee speelt APsystems in op het snel toenemende vermogen van zonnepanelen. Door de volledig nieuwe architectuur bevat de micro-omvormer bovendien 20 procent minder componenten. Daarbij is er voor de woningcorporaties ook de mogelijkheid om de micro-omvormer op afstand van nieuwe software te voorzien, bijvoorbeeld als een netbeheerder in de toekomst extra eisen zou stellen. Jacques: ‘De nieuwe DS3 maakt ook gebruik van halfgeleidercomponenten en is daardoor nog betrouwbaarder. Om de warmteafvoer te optimaliseren, is het ontwerp voorzien van een aluminiumvoorkant en een achterzijde van polymeer. De elektronica is ingekapseld. De lage DC-ingangspanning en verminderde belasting van de componenten dragen daarbij ook bij aan een langere levensduur.’

Alle omvormers van APsystems die nu al in de Benelux te verkrijgen zijn, zijn hier te bekijken in de Solar Magazine-productzoeker.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Solar Techniek Nederland zoekt:

Opleider Solar Techniek Nederland

32-40 uur - Assen, J.C. van Markenstraat 20
Zonmaat zoekt:

Leermeester Electra

32-40 uur - Provincie Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!