Solar Magazine - Trina Solar geeft inkijk in nieuwe gigafabriek voor zonnepanelen (video)
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Trina Solar geeft inkijk in nieuwe gigafabriek voor zonnepanelen (video)
© Trina Solar

Trina Solar geeft inkijk in nieuwe gigafabriek voor zonnepanelen (video)

De Chinese fabrikant Trina Solar heeft een inkijkje gegeven in de nieuwe fabriek voor zonnepanelen die het bedrijf in Yiwu in gebruik heeft genomen. Uit de gigafactory rolt jaarlijks 8 gigawattpiek aan zonnepanelen.

Trina Solar heeft de Vertex Super Factory in Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang in 112 dagen uit de grond gestampt.

Nog 2 gigafabrieken
Het bedrijf nam echter niet alleen de fabriek in Yiwu, maar ook 2 nieuwe fabrieken in Suqian en Yancheng in de Chinese provincie Jiangsu in gebruik. De productiecapaciteit van een van die fabrieken is zelfs nog groter.

In de productiefaciliteit in Suqian wordt namelijk jaarlijks 10 gigawatttpiek aan zonnecellen en 12 gigawattpiek aan zonnepanelen geproduceerd. In de fabriek in Yancheng wordt jaarlijks 2,4 gigawattpiek aan zonnecellen vervaardigd en 6,4 gigawattpiek aan zonnepanelen.

Productiecapaciteit verdubbelen in 2021
Per eind 2020 bedraagt de wereldwijde productiecapaciteit van Trina Solar voor zonnecellen circa 12 gigawattpiek en voor zonnepanelen zo’n 22 gigawattpiek. Aan het einde van 2021 moet dat verdubbeld zijn naar 26 gigawattpiek voor zonnecellen en 50+ gigawattpiek voor zonnepanelen.

Door de productie fors op te schalen – onder meer via een joint venture met Tongwei – wil Trina Solar zonnecellen gebaseerd op wafers van het type G12 (red. van 210 bij 210 millimeter) tot de nieuwe standaard maken.

Nieuwe technologieën
In termen van moduletechnologie bevatten de zonnepanelen uit de Vertex-serie van Trina Solar volgens de fabrikant verschillende moderne technologieën, zoals het niet-destructief snijden van de zonnecellen, multi-busbartechnologie en high density interconnectie. Het basisprincipe van hoge dichtheid – ‘high density’ – is eenvoudig: laat zoveel mogelijk ruimte weg tussen de zonnecellen, waardoor het oppervlak van het zonnepaneel effectiever gebruikt wordt.

Trina Solar claimt verder het eerste bedrijf in China te zijn dat de industrialisatie van multi-busbartechnologie ontwikkelt en realiseert. De technologie wordt toegepast door gebruik te maken van nauwkeurige positionerings- en lasoplossingen.

25 procent minder personeel
In vergelijking met Trina’s eerdere fabrieken die zonnepanelen en zonnecellen produceren gebaseerd op wafers van 166 bij 166 en 158 bij 158 millimeter, kunnen de nieuwe Super Factories het personeelsbestand met ongeveer 25 procent verminderen per gigawattpiek productiecapaciteit.

Yang Xiaojun, general manager van Trina Solar’s Yiwu Super Factory, spreekt van een slimme fabriek. ‘Alle gegevens uit de fabrieken kunnen helpen op verschillende gebieden; van het monitoren van de productiestatus van alle productiefaciliteiten tot ordertracering en voltooiing van klantorders. De data kunnen realtime worden gedeeld met klanten. Zij kunnen het productieproces en de belangrijkste parameters van het product hierdoor altijd en overal bekijken.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!