logo
wvhj2023
© Infinity Solar
© Infinity Solar
5 januari 2021

Infinity Solar presenteert nieuwe zonneboiler met vacuümbuizen en leegloopprincipe

Start-up Infinity Solar introduceert een nieuw type zonneboiler met zonnecollectoren op basis van vacuümbuizen en een leegloopprincipe. Het bedrijf heeft in het Drentse Westerveld de eerste 2 projecten opgeleverd.

Het bedrijf claimt erin geslaagd te zijn een zonneboiler met de hoogst mogelijke efficiëntie te ontwikkelen, tegen een concurrerende prijs en zonder gebruik van antivries.

Woning en melkveehouderij
In Drenthe is de nieuwe zonnecollector inmiddels toegepast bij een woning en een melkveehouderij. Het zonnewarmtesysteem voor de woningeigenaar heeft een netto oppervlakte van 46,5 vierkante meter en een thermisch vermogen van 33,8 kilowattth. De opgevangen warmte wordt gebruikt voor woningverwarming en warm water voor het sanitair.

Het systeem voor de melkveehouderij heeft een netto oppervlakte van 167,4 vierkante meter en een thermisch vermogen van 121,7 kilowattth. De opgevangen warmte wordt gebruikt voor reiniging van het melksysteem, woningverwarming, warm water voor het sanitair en verwarming van het zwembad.

Speciale coating
Bij de zonnecollector schijnt het zonlicht door een glasheldere buitenbuis op een van speciale coating voorziene binnenbuis, waar het zonlicht wordt omgezet in warmte die wordt opgenomen door water. Het vacuüm tussen de buitenste en binnenste buis zorgt voor isolatie, met als gevolg minimaal warmteverlies. Het hete water in de collectoren loopt aan het eind van de dag terug naar het buffervat. Zo wordt het risico op vorstschade vermeden en tegelijkertijd de efficiëntie verhoogd. Bijkomend voordeel is volgens Infinity Solar dat er geen chemische toevoegingen nodig zijn aan het water, zodat het product milieuvriendelijk en betaalbaar is. 

De door het Duitse Fraunhofer ISE geteste Infinity Solar vacuümbuiscollector heeft een warmteverliescoëfficiënt van 0,8. Door dit lage warmteverlies heeft de vacuümbuiscollector volgens het bedrijf een efficiëntie van 67 procent. Door aan het einde van de dag het hete water terug te laten stromen naar het buffervat waar de warmte verbruikt wordt, wordt een maximale systeemefficiëntie verkregen. Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen voor het zonnewarmtesysteem van Infinity Solar via de verbrede regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie aanvragen, wat volgens de fabrikant meer dan de helft van de investering dekt.

Seizoensopslag
Infinity Solar is opgericht door Sander Sinkgraven, die een achtergrond heeft in de vliegtuigbouw en zonnewarmte de komende jaren grote potentie toedicht. Seizoensopslag maakt het volgens de ondernemer mogelijk om zonnewarmte optimaal te benutten.

‘Door het overschot aan warmte in de zomer op te slaan voor gebruik in de winter worden vraag en aanbod met elkaar in lijn gebracht. Hierdoor kan de klant optimaal gebruikmaken van zonnewarmte in de donkere maanden, en zo maximaal besparen op stookkosten. In 2021 willen we starten met levering van deze technologie. Onze passie is realisatie van betaalbare zonnewarmte voor bedrijven en huishoudens om zo bij te dragen aan de energietransitie.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten