logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
15 januari 2021

ISDE subsidie in 2021: van zonnepanelen tot warmtepompen en isolatie, alle feiten en cijfers op een rij

De ISDE-regeling is sinds 1 januari verbreed en omgedoopt tot de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Maar wat zijn de nieuwe voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen?

Voor consumenten komen voor bestaande bouw sinds deze maand onder meer isolatiemaatregelen en een collectieve aansluiting op een warmtenet in aanmerking voor subsidie. Voor zakelijke aanvragers geldt dat er ook subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van zonnepanelen en (kleine) windmolens, waarbij hiertoe apart budget beschikbaar gesteld wordt. Er zijn 2 subsidieplafonds vastgesteld: een subsidieplafond van 124 miljoen euro voor investeringssubsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet, alsook een subsidieplafond van 40 miljoen euro voor de investeringssubsidie voor de investering in installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit via zonnepanelen of via een of meer windturbines.

Consumenten | Aansluiting op een warmtenet
De aansluiting op het warmtenet moet worden gerealiseerd door een warmteleverancier. De subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt 3.325 euro en wordt enkel toegekend als men van het aardgas wordt afgesloten.

Consumenten | Isolatiemaatregelen
De subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen lopen uiteen van 4 tot 25 euro per vierkante meter en worden alleen toegekend bij uitvoering door een bouwinstallatiebedrijf. Bodemisolatie levert het minste subsidie op, het isoleren van de gevel het meeste. Verder komen ook zolder-, vloer-, dak- en spouwmuurisolatie in aanmerking voor subsidie. Ook voor het vervangen van glas en het plaatsen van kozijnenpanelen en isolatiedeuren kunnen consumenten subsidie krijgen. De subsidiebedragen voor HR++- en triple-glas verschillen daarbij en lopen uiteen van 15 tot 100 euro per vierkante meter. Er moet minimaal 10 vierkante meter glas worden vervangen en men krijgt voor maximaal 45 vierkante meter subsidie.

Kiest een consument voor 1 isolatiemaatregel, dan moet men daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of men kan kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Consumenten | Warmtepomp
De installatie van de warmtepomp moet uitgevoerd worden door een bouwinstallatiebedrijf. De warmtepomp moet verder een nieuw product zijn en dus geen tweedehands / gebruikt product.

Er komen verschillende typen warmtepompen in aanmerking voor subsidie: een lucht-water-, een water-water- en een grond-waterwarmtepomp. Het minimale subsidiebedrag is 500 euro, maar loopt voor de duurdere modellen warmtepompen al snel op tot 5.000 à 7.000 euro. De warmtepomp die gekocht wordt, moet op de Apparatenlijst zonneboilers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan.

Consumenten | Zonneboiler
De zonneboiler moet een nieuw product zijn en mag dus geen tweedehands / gebruikt product zijn. De zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een boilervat en moet geplaatst worden door een bouwinstallatiebedrijf. 

De subsidiebedragen lopen uiteen van grofweg 500 tot enkele duizenden euro's. De zonneboiler die gekocht wordt, moet op de Apparatenlijst zonneboilers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan.

Zakelijke gebruikers | Warmtenet
Het subsidiebedrag voor een centrale aansluiting op een warmtenet is voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) afhankelijk van het vermogen. Bij een vermogen van maximaal 100 kilowatt is de subsidie 2.925 euro, bij meer dan 100 kilowatt tot en met 400 kilowatt  is de subsidie 12.334 euro; en bij een vermogen van meer dan 400 kilowatt 21.906 euro.

De gebruiker heeft 2 jaar de tijd om de centrale aansluiting op een warmtenet te realiseren, nadat deze het besluit op de subsidieaanvraag heeft ontvangen. De aansluiting moet gerealiseerd worden door een warmteleverancier.

Zakelijke gebruikers | Kleinschalige windturbine
Een windturbine moet een minimaal rotoroppervlak hebben van 50 vierkante meter en mag een maximaal rotoroppervlak van 500 vierkante meter hebben. Het project mag uit meerdere windturbines bestaan, maar iedere turbine heeft een minimaal rotoroppervlak van 50 vierkante meter. De windmolens moeten aangesloten zijn op het elektriciteitsnet via een kleinverbruikersaansluiting. De installatie moet plaatsvinden door een bouwinstallatiebedrijf en er moet een omgevingsvergunning verstrekt zijn.

De subsidie voor kleinschalige windturbines bedraagt maximaal 66 euro per vierkante meter rotoroppervlak.

Zakelijke gebruikers | Warmtepomp
De warmtepomp moet een nieuw product zijn. Het mag dus niet gaan om een tweedehands / gebruikt product. De warmtepomp moet geïnstalleerd worden door een bouwinstallatiebedrijf.

Ook voor zakelijke gebruikers komen verschillende typen warmtepompen in aanmerking voor subsidie: een lucht-water-, een water-water- en een grond-waterwarmtepomp. Het minimale subsidiebedrag is 500 euro, maar loopt voor de duurdere modellen warmtepompen al snel op tot 5.000 à 7.000 euro. De warmtepomp die gekocht wordt moet op de Apparatenlijst zonneboilers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan.

Zakelijke gebruikers | Zonneboiler
De zonneboiler moet een nieuw product zijn en mag dus geen tweedehands / gebruikt product zijn. De zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een boilervat en moet geplaatst worden door een bouwinstallatiebedrijf. 

De subsidiebedragen lopen uiteen van grofweg 500 tot enkele duizenden euro's. De zonneboiler die gekocht wordt moet op de Apparatenlijst zonneboilers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan.

Zakelijke gebruikers | Zonnepanelen
Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor zonnepanelen. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook de maatschap, stichting, vof en cv. De zonnepanelen moeten worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting. Het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting moet minimaal 50.000 kilowattuur in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag bedragen. De zonnepanelen moeten verder geplaatst worden door een bouwinstallatiebedrijf.

De subsidie voor zonnepanelen bedraagt 125 euro per kilowattpiek vermogen voor installaties van 15 tot 100 kilowattpiek. De subsidie moet aangevraagd worden voor de koopovereenkomst met de leverancier gesloten wordt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten