logo
wvhj2023
© EHBI
© EHBI
15 december 2020

Na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid

Op 17 juni 2020 ontstond er brand in een 200-kilowattuuropslagsysteem van Natuurmonumenten op Marker Wadden. Daardoor raakte de off-grid nederzetting in één klap alle voorzieningen kwijt.

EHBI Group, een jong bedrijf dat er aan de slag was met de installatie van zonnepanelen, handelde snel. Binnen enkele dagen was er alweer stroom. Dat leidde tot een mooie vervolgopdracht. Het bouwde een nieuw energieopslagsysteem, geheel afgestemd op de vereiste capaciteit, veiligheid en functionaliteit ter plekke, ‘Daarmee hebben we een mooie basis gelegd als nieuwe speler in deze markt’, aldus chief executive officer Erwin Weima.

Marker Wadden bestaat uit eilanden die zijn opgespoten uit het Markermeer. Door de natuur haar gang te laten gaan, ontstaat een onder- en bovenwaterparadijs voor flora en fauna. Beheerder Natuurmonumenten bouwde op een van de eilanden een nederzetting. Die bestaat onder andere uit 4 vakantiehuisjes, een haventje en een onderkomen voor onderzoekers. De elektriciteit wordt er opgewekt met zonnepanelen en een kleine windmolen die wanneer nodig omhoogkomt uit een gebouw. De overproductie wordt opgeslagen in een batterij. Een algoritme voert de regie over de distributie. Bij code groen draait alles; boilers kookplaten, koelkasten… Is de batterij slechts deels gevuld en slecht weer op komst – met weinig zon en wind – dan heerst code oranje en wordt de apparatuur deels afgeschakeld via een programmable logic controller (plc)-systeem. Bij code rood kan als laatste zelfs het licht uitgaan. Houtkachels in de woningen zorgen dan voor de verwarming en, als er nog stroom is, voor warm water.

Consternatie
‘Wij zijn begin 2020 ingehuurd om het energiesysteem werkend te krijgen’, vertelt Weima. ‘Los van het leggen van de laatste zonnepanelen betrof dat vooral het nalopen van de installatie. Er moesten onder andere aanpassingen worden gedaan aan de configuratie in verband met het aansluiten van de toenmalige accu. Dat was een gedoneerd, oud buurtsysteem dat niet plug-en-play compatibel was met de omvormertechnologie van SMA. We verzorgden alles tot in de puntjes, inclusief een frequency-shiftbegrenzer die overladen onmogelijk maakt. Tijdens de finale test - de oorzaak is nog steeds onbekend – ontstond echter een enorme fik. Alles ging verloren. Wij hebben toen direct een 20-voetscontainer van De Groene Aggregaat met daarin een noodstroomvoorziening geregeld. Door de zonnepaneleninstallatie daaraan te koppelen, bleef het verbranden van diesel tot een minimum beperkt.’

AC-gedeelte
Weima richtte EHBI Group op in oktober 2019. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten in elektrotechniek – klimaatsystemen, domotica, beveiliging en duurzame-energievoorziening. Daarbij focust het op de markten voor exclusieve woningen, utiliteit en marine & offshore. Oplossingen op het gebied van zonnepanelen (pv) en opslag vormen daarmee slechts een deel van het werkveld. Het wil projecten van a tot z in eigen hand hebben. ‘Er zijn veel zonne-energiebedrijven die het uitstekend doen. Maar ik zie ook heel veel slecht werk de revue passeren. Dat heeft te maken met de pv-cowboys die nog steeds actief zijn, maar ook met het gebrek aan regelgeving voor de branche. Gelukkig verandert dat nu snel, bijvoorbeeld door het invoeren van de pv-inspectieregeling Scope 12. Maar dan nog is verstand hebben van, en de brug slaan met het AC-gedeelte cruciaal voor het bieden van kwaliteit en veiligheid. Dat geldt eens temeer als er een duurzaam-energiesysteem wordt gebouwd in combinatie met opslag.’

Lees hier het volledige artikel ‘Na vallen en opstaan Marker Wadden-eiland toch offgrid’ in de december 2020-editie van Smart Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten