logo
wvhj2023
hero-image
13 december 2020

Strengere regels leiden tot explosieve groei tekort aan installateurs en inspecteurs

Opleidingsinstituten in Nederland en Vlaanderen kunnen hun borst nat maken. Het tekort aan gecertificeerde installateurs, elektrotechnici, inspecteurs en keurders groeit explosief nu de transitie echt op gang komt.

Strengere eisen aan de installatiekwaliteit bij de toekenning van subsidie en nieuwe erkennings- en inspectieregelingen doen de rest: de vraag naar opleidingen voor de zonne-energiemarkt stijgt naar recordhoogte. Het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten is zowel in Nederland als Vlaanderen een slepende kwestie. Terwijl de Vlaamse en Nederlandse overheid er voortdurend alles aan doen om de installatiekwaliteit van hernieuwbare-energiesystemen te verbeteren – onder meer door het stellen van strengere eisen – hebben installatiebedrijven de grootste moeite om überhaupt voldoende vakmensen in dienst te nemen om de alsmaar aanhoudende groei te faciliteren.

Op zoek naar 2.000 elektrotechnici
Volta, het Belgische overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers uit de elektrotechniek, lanceerde in het najaar een promotiecampagne voor de elektrotechniek. België zoekt tot en met 2022 namelijk naar 2.000 elektrotechnici voor de hernieuwbare-energiesector om onder andere zonnepanelen te monteren. Installateurskoepels Eloya, FEE, Nelectra en Techlink zijn betrokken bij de campagne voor hun leden, die samen goed zijn voor zo’n 36.000 werknemers. De 5.000 betrokken bedrijven willen met de campagne het nijpend tekort aan elektrotechnici oplossen.

Wie vanaf 1 januari 2021 in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen koopt, komt in aanmerking voor een eenmalige subsidie van netbeheerder Fluvius. Die premie komt er omdat na 31 december 2020 nieuwe eigenaren van zonnepanelen geen aanspraak meer kunnen maken op de terugdraaiende teller. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor de subsidie is de eis dat de zonnepanelen door een installateur met een certificaat van bekwaamheid – in dit geval Renewable Energy Systems Certification (RESCert) – geplaatst moeten worden. Voor installateurs die zo’n certificaat niet hebben, moet het daarmee onmogelijk worden om zonnepanelen te installeren. Op die manier wil de Vlaamse overheid de kwaliteit en veiligheid van nieuwe installaties borgen. Kritische kanttekening is daarbij wel dat bedrijven die 1 personeelslid met een RESCert-certificaat in huis hebben zich RESCert-gecertificeerd noemen, omdat dit simpelweg extra klanten trekt. Lang niet alle monteurs die de opleiding zouden moeten volgen, hebben dit in de praktijk gedaan. Toch is het aantal RESCert-gecertificeerde installateurs explosief gegroeid: van zo’n 500 in 2018 naar meer dan 600 in 2019 en ruim 850 per eind 2020.

Lees hier het volledige artikel ‘Nederlandse en Vlaamse opleidingsinstituten krijgen overvolle klassen’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten