logo
wvhj2023
hero-image
13 december 2020

Montagesysteemfabrikanten versnellen innovaties om evolutie van zonnepanelen bij te benen

Groot, groter, grootst… De keuze van fabrikanten om het vermogen van zonnepanelen snel te laten groeien en het formaat van de zonnepanelen te vergroten, heeft menig montagesysteemfabrikant hoofdbrekens bezorgd.

Vrijwel iedere fabrikant die in de Benelux actief is, heeft inmiddels een oplossing gevonden. Daarmee zijn ze voorbereid op een periode van nieuwe groei. Ondertussen is het voor montagesysteemfabrikanten wachten tot nichemarkten zoals building integrated pv (bipv) en zonvolgende pv-systemen (solar trackers) hun definitieve doorbraak beleven. En of het nu om de alsmaar groter wordende zonnepanelen gaat, of de opmars van drijvende zonneparken en solar trackers: we ain’t seen nothing yet…

Graantje meepikken
De Nederlandse en Vlaamse fabrikanten van montagesystemen moeten steeds vaker de concurrentiestrijd aan met buitenlandse leveranciers van montagesystemen. Zij willen allen een graantje meepikken van de meer dan 12 gigawattpiek aan pv-projecten met een beschikking van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Die projecten moeten in de komende 3 tot 4 jaar opgeleverd worden. Bovendien is er de zowel in Vlaanderen als in Nederland goedlopende residentiële markt; tezamen jaarlijks goed voor meer dan 1 gigawattpiek.

Eén dominante bipv-leverancier
Die populariteit bij consumenten komt onder andere omdat er eigenlijk geen reden meer is om geen zonnepanelen toe te passen bij een grootscheepse renovatie of nieuwbouw. Wat is er in dat geval logischer dan bipv toepassen, een systeem waarbij de pv-delen ook een tweede functie hebben, bijvoorbeeld die van isolatie of waterbescherming? Niets, is koepelorganisatie BIPV Nederland van mening. De overtuiging dat bipv-systemen in de komende jaren in de residentiële markt fors terrein gaan winnen, wordt gevoed door het feit dat huiseigenaren steeds hogere esthetische eisen gaan stellen aan hun zonnepanelensysteem. Bij nieuwbouwwoningen wordt in Nederland nu al met grote regelmaat voor dakgeïntegreerde zonnepanelen gekozen. De diversiteit aan oplossingen is echter groot, met desondanks één dominante speler.

Marktleider GSE is in Nederland goed voor meer dan de helft van de verkopen in de bipv-markt. Het is een bewijs dat samenwerking met bedrijven uit de bouwsector loont. Want de langdurige samenwerking van de Franse bipv-fabrikant met VELUX – wereldwijd marktleider in dakramen – zorgt ervoor dat diens bipv-systeem naadloos geïntegreerd kan worden met dakramen. Dat maakt de keuze voor het pv-montagesysteem van GSE voor veel projectontwikkelaars in de woningbouw extra aantrekkelijk.

Grotere zonnepanelen
Bij de toepassing van zonnepanelen bij zowel woningen als gebouwen en zonneparken worden montagesysteemfabrikanten geconfronteerd met een belangrijke uitdaging: het toenemende aantal verschillende formaten zonnepanelen, maar meer nog de steeds groter wordende zonnepanelen.

Waar het piekvermogen van zonnepanelen in 2020 explosief gegroeid is – een zonnepaneel van 800+ wattpiek gaat in 2021 in productie – is namelijk ook het formaat flink toegenomen. De binnenlandse montagesysteemfabrikanten hebben niet stilgezeten om de uitdaging van de verschillende formaten zonnepanelen op te lossen. De sleutel naar succes is daarbij het creëren van een universele montageconstructie om te zorgen dat groothandels en installatiebedrijven zo min mogelijk onderdelen op voorraad hoeven te hebben. Waar de een kiest voor een verstelbaar montagesysteem, kiest de ander voor het klemmen van zonnepanelen zodat er geen gereedschap meer nodig is. Een bijkomende uitdaging is dat zonnepanelen steeds vaker toegepast zullen worden op lichtgewicht daken. De ‘makkelijkste’ daken zijn immers meer en meer vergeven.

Lees hier het volledige artikel ‘Montagesysteemfabrikanten versnellen innovaties om evolutie van zonnepanelen bij te benen’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten