logo
wvhj2023
hero-image
12 december 2020

Projectontwikkelaars moeten alle zeilen bijzetten om explosieve groei vast te houden

Grootscheepse aanpassingen van het stimuleringsbeleid voor hernieuwbare energie zorgen in Nederland én Vlaanderen voor onzekerheid bij de ontwikkeling van nieuwe zonne-energieprojecten.

Bovendien laat de coronacrisis haar sporen na en neemt op het Nederlandse elektriciteitsnet de congestie toe. Het moge duidelijk zijn: projectontwikkelaars moeten in 2021 alle zeilen bijzetten om de explosieve groei van de voorbije jaren vast te houden. Bij de ontwikkeling van nieuwe projecten richten zonne-energiebedrijven zich steeds vaker op nieuwe toepassingen. Niet omdat al het laaghangende fruit al geplukt is, maar omdat de projectontwikkelaars beseffen dat de klimaatdoelstellingen niet snel genoeg gehaald kunnen worden door enkel de meest lucratieve projecten te realiseren.

Solar carports
Een van de nieuwe niches waar projectontwikkelaars zich en masse op storten – en die dientengevolge tot wasdom komt – is die van solar carports. Nederland kent in totaal zo’n 1,8 miljoen parkeerplaatsen op publieke parkeerterreinen en nog eens 3 miljoen parkeerplaatsen bij bedrijven. Die zijn gezamenlijk goed voor een enorm oppervlak dat nu alleen met stilstaande auto’s wordt gevuld. Het zijn niet alleen veel vierkante meters, maar bij de plaatsing van een zonnecarport betekent het ook per definitie dubbel ruimtegebruik.

Vrijwel iedere top 10-speler heeft inmiddels een of meerdere pv-overkappingen gerealiseerd. Zo realiseerde Rooftop Energy bijvoorbeeld al een overkapping met 5.000 zonnepanelen bij het strand van Bloemendaal aan Zee en een carport met ruim 2.500 zonnepanelen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen. Solarfields, marktleider in grondgebonden zonneparken, is in Biddinghuizen eind 2020 gestart met de bouw van ’s werelds grootste zonnecarport. Op de parkeerterreinen van festivalterrein Lowlands – die een oppervlak van 35 hectare en ruimte voor 15.000 auto’s kennen – worden 90.000 zonnepanelen met een totaalvermogen van 35 megawattpiek geplaatst. Die wekken straks genoeg stroom op voor 100 festivalweekends.

Drijvende zonneparken
Een andere niche die tot wasdom begint te komen, is die van drijvende zonneparken. Marktleider in dit segment is GroenLeven. Het Friese bedrijf installeerde in november 2020 zijn zesde drijvende zonnepark. Met de ingebruikname van drijvend zonnepark Kloosterhaar – dat ruim 40.000 zonnepanelen telt – heeft het bedrijf al ruim 230.000 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd.

Een andere speler van formaat in dit marktsegment is Floating Solar. Dat bedrijf gaf in het najaar van 2020 in Andijk bij PWN het startschot voor de bouw van het grootste drijvende, zonvolgende zonnepark van Europa. Hiertoe worden 67.000 zonnepanelen geplaatst op 15 ronde eilanden met elk een doorsnee van 15 meter. Op zandgroeve ‘De Schans’ van Sibelco, op de grens van de gemeenten Mol en Dessel in de provincie Antwerpen, leverde ENGIE in september 2020 het grootste drijvende zonnepark van Vlaanderen op. Dat zonnepark telt 17.256 zonnepanelen.

Calls
Net nu de markt voor drijvende zonneparken op gang begint te komen, wijzigen de Vlaamse en de Nederlandse overheid het subsidiebeleid voor zonne-energie. In Nederland is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) verbreed naar de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Hierdoor is de concurrentie toegenomen en bovendien wordt de subsidiehoogte voor zonne-energie de komende jaren steeds verder afgebouwd.

Ook in Vlaanderen is voor zakelijke pv-systemen een tenderregeling ingevoerd. Wat dit nieuwe systeem van calls en het toekennen van premies gaat opleveren, is voor velen nog onbekend. Vooral het beschikbare subsidiebudget – slechts 25 miljoen euro – is extreem laag in vergelijking met de miljarden euro’s die Nederland beschikbaar stelt.

Lees hier het volledige artikel ‘Nieuw beleid in Nederland én Vlaanderen zorgt voor uitdagingen’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten