logo
wvhj2023
hero-image
11 december 2020

Nieuw tijdperk Vlaamse zonne-energiemarkt, Nederland na coronacrisis klaar voor recordgroei

De Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector kan er helaas niet omheen: de coronacrisis heeft in 2020 impact gehad op de verkoop van zonnepanelen en zonnecollectoren.

De gevolgen van de Vlaamse lockdown zijn daarbij verzacht door een eindejaarsrush met zelfs wachtlijsten voor burgers die zonnepanelen wilden kopen als gevolg. De oorzaak? In 2021 luidt Vlaanderen een nieuw tijdperk in waarbij de terugdraaiende teller voor nieuwe prosumenten definitief verleden tijd is. In Nederland hoopte de zonne-energiesector in 2020 voor het eerst meer dan 3 gigawattpiek zonnepanelen te installeren. De pandemie gooide echter roet in het eten. Met dank aan de immense pijplijn dient zich in 2021 een nieuwe kans voor recordgroei aan.

Tientallen gigawattpiek
Of het nu om de onderzoekers van het internationale energieagentschap IEA, Bloomberg New Energy Finance of van brancheorganisatie SolarPower Europe gaat, allemaal scharen ze de Nederlandse zonnestroommarkt in het komende decennium onder de Europese koplopers. Het IEA is daarbij het meest conservatief. Nederland telt volgens de onderzoekers van IEA in 2025 22,4 tot 25,1 gigawattpiek zonnepanelen. De onderzoekers van het internationale energieagentschap typeren de overgang naar een nieuw beleid voor zowel de zakelijke pv-markt als de residentiële pv-markt door de afbouw van het salderen als ‘een grote voorspelde onzekerheid’.

De onderzoekers uit eigen land – van het Planbureau voor de Leefomgeving – houden het in de nieuwste editie van de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) op een geïnstalleerd vermogen van 26 gigawattpiek in 2030. Holland Solar is een stuk optimistischer. In de Global Market Outlook 2020-2024 van SolarPower Europe – waar de branchevereniging in participeert – wordt voor het ‘gemiddelde’ scenario per eind 2024 al een geïnstalleerd vermogen van 23,5 gigawattpiek verwacht.

Gegarandeerd rendement
In Vlaanderen krijgen projectontwikkelaars op de zakelijke markt te maken met nieuw beleid. De overheidssteun zorgt er in Vlaanderen voor dat bedrijven die investeren in zonnepanelen een gegarandeerd rendement behalen, de zogenaamde Internal Rate of Return (IRR). Het gegarandeerde rendement gaat per 1 januari 2021 omlaag van 4,75 naar 4,4 procent. Bovendien wordt het investeringssteunprogramma voor kleine en middelgrote windturbines van 10 tot 300 kilowatt uitgebreid met middelgrote zonnepaneelinstallaties van 40 kilowatt tot en met 2 megawatt omvormervermogen. In 2021 is er voor de totale regeling – die werkt op basis van calls – slechts 25 miljoen euro budget beschikbaar. Zowel dakgebonden, grondgebonden als drijvende zonnepanelen komen voor subsidie in aanmerking, maar kunnen rekenen op hevige concurrentie.

Door de voortdurende wijzigingen bij de stimulering van de zakelijke pv-markt stokt de uitrol. In 2019 was juist voor het eerst sinds tijden de stijgende lijn ingezet. Die wordt nu niet alleen door de coronacrisis, maar ook door de nieuwe beleidswijziging een halt toegeroepen. De Vlaamse brancheorganisatie ODE en de Belgische federatie van installatiebedrijven Techlink zijn weliswaar positief over de langetermijnperspectieven voor zonne-energie, maar balen van het voortdurend wijzigende beleid. Het werd zelfs bestempeld als een mokerslag. ‘In plaats van een duw in de rug, krijgen ze nu een haak in de rug’, aldus de 2 organisaties. Welke impact de nieuwe tenderstructuur zal hebben op de zakelijke pv-verkopen moet in 2021 blijken.

Lees hier het volledige artikel ‘Nederland na coronacrisis klaar voor recordgroei’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2021.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten