logo
wvhj2023
hero-image
10 december 2020

Beleidskader gemeente Groningen: eis van 50 procent lokaal eigendom bij kleine zonneparken

De gemeente Groningen heeft het ontwerp-beleidskader Zonneparken vastgesteld en ter inzage gelegd voor inwoners. Kleine zonneparken tot 10 hectare krijgen alleen een vergunning bij 50 procent lokaal eigendom.

Het conceptbeleidskader ligt tot en met 23 december ter inzage.

Kleine zonneparken
Het bestuurscollege heeft in het beleidskader Zonneparken beschreven waar nieuwe zonneparken ontwikkeld kunnen worden en aan welke voorwaarden de initiatieven moeten voldoen. Initiatiefnemers uit de gemeente kunnen kleine zonneparken van minimaal 200 vierkante meter tot maximaal 10 hectare ontwikkelen, waarbij de omgeving voor minimaal 50 procent van het project mee moet kunnen doen. Een initiatiefnemer moet een plan maken waarin staat hoe de omgeving betrokken wordt, en kan meedenken over het ontwerp en de mogelijkheden om mede-eigenaar te worden.

‘Kleinere zonneparken zijn bij uitstek geschikt voor een aanpak van onderop, met draagvlak en een directe betrokkenheid van de lokale omgeving’, is te lezen in het concept-beleidskader. ‘Aan deze kleine zonneparken moeten dus zoveel mogelijk huishoudens, kleine ondernemers en verenigingen kunnen meedoen. In ieder geval voor 50 procent van het project. We stellen dat als voorwaarde voor de aanvraag van een vergunning. Kleine en lokale zonneparken zijn daarmee een kans om de acceptatie van zonneparken in de directe omgeving en duurzame energie in het algemeen te vergroten.’

Grote zonneparken
Grootschalige zonneparken, groter dan 10 hectare, kunnen worden aangelegd in Westpoort-Noord en Meerstad-Noord. Deze gebieden zijn grotendeels in bezit van de gemeente. Reserveoptie is De Vork. Voor ieder gebied wordt een eigen gebiedsvisie opgesteld. In Meerstad-Noord komt het grootste zonneparkproject, samen met de hyperloop en een nieuw hoogspanningsstation. Hiervoor is een eigen plan gemaakt, dat met de omgeving en andere grondeigenaren is uitgewerkt.

Doel is om de opbrengsten van de grote zonneparken maximaal ten goede te laten komen aan alle inwoners van de gemeente. Dit wil Groningen bereiken door als gemeente zelf de financiering en exploitatie op zich te nemen. Hiervoor richt de gemeente een eigen exploitatiebedrijf en energiefonds in. De opbrengsten worden gebruikt voor de verduurzaming van de wijken en dorpen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten