Solar Magazine - Tweede Kamer wil onderzoek naar problemen verzekeren zonnepanelen op daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer wil onderzoek naar problemen verzekeren zonnepanelen op daken
© KiesZon

Tweede Kamer wil onderzoek naar problemen verzekeren zonnepanelen op daken

De Tweede Kamer heeft de motie van CDA, PvdA en VVD aangenomen waarmee het kabinet wordt gevraagd een onderzoek te starten naar de problemen van het verzekeren van zonnepanelen op daken.

Agnes Mulder van het CDA had de motie afgelopen week samen met William Moorlag van de PvdA en Mark Harbers van de VVD ingediend.

Ruime Kamermeerderheid
De tekst van de motie luidde als volgt: ‘constaterende dat er projecten met zon op dak zijn die geen doorgang vinden, omdat de verzekeringspremie wordt verdrievoudigd en de initiatiefnemers het project financieel niet langer rondkrijgen; overwegende dat deze problemen met verzekerbaarheid van zonnepanelen op daken een belemmering vormen voor de energietransitie en voor inwoners die daaraan mee willen doen; verzoekt de regering om in gesprek te gaan met de energiecoöperaties over knelpunten bij het verzekeren van zon op dak projecten; verzoekt de regering tevens een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de factoren (zoals bijv. installatie, dakisolatie en constructie) van zonnepanelen op daken die van invloed zijn op de verzekerbaarheid’.

De motie werd met een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Niet alleen de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden voor de motie, maar ook onder meer de PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden voor de motie. Het kabinet kan een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar gezien de grote Kamermeerderheid is dat in het geval van deze motie onwaarschijnlijk.

Minister overlegt met ACM
Minister Wiebes stelde onlangs met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in overleg te gaan over de mogelijkheid om verzekeraars collectief minimale preventiemaatregelen voor branden met zonnepanelen te laten opstellen.

De minister verklaarde tegenover de Tweede Kamer goede hoop te hebben dat verzekeraars met een soort goednieuwsverklaring overtuigd kunnen worden om in de toekomst zonnepanelen gemakkelijker te verzekeren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Zonmaat zoekt:

Elektricien

32-40 uur - Provincie Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!