Solar Magazine - Vlaamse minister Demir: Vlaamse stortplaatsen inzetten voor zonneparken en natuur
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse minister Demir: Vlaamse stortplaatsen inzetten voor zonneparken en natuur

Vlaamse minister Demir: Vlaamse stortplaatsen inzetten voor zonneparken en natuur

De Vlaamse minister van Energie wil voormalige stortplaatsen gaan inzetten voor de ontwikkeling van zonnepanelen en extra natuur. De minister heeft een onderzoek gelast naar de kansen.

‘De ruimte in Vlaanderen is schaars en dus moeten we ze zo efficiënt mogelijk inzetten’, stelt Demir. ‘Daarom gaat OVAM samen met de lokale besturen en onder meer Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Natuurpunt op zoek naar een zinvolle toekomstige invulling voor oude stortplaatsen.’

Afvalstoffenmaatschappij
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is een overheidsdienst die richting geeft aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloedt zo de uitvoering van de wetgeving.

Demir: ‘Het lijkt de evidentie zelf. De ruimte in Vlaanderen is schaars en dus moeten we ze zo efficiënt mogelijk inzetten. Toch is het pas de laatste tijd zo dat de terreinen van voormalige stortplaatsen in Vlaanderen in het vizier komen om in te zetten voor hernieuwbare-energieprojecten of voor het planten van extra bos of natuurontwikkeling.’

Uit een eerste analyse blijkt alvast dat er zeer grote oppervlaktes kunnen dienen voor nieuwe ontwikkelingen. Veel hangt volgens Demir af van de aard van de stortplaats en de bereidwilligheid van eigenaars, exploitanten en lokale besturen om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen. ‘Maar het spreekt voor zich dat we alle kansen maximaal gaan grijpen om onze hernieuwbare-energiedoelstellingen, maar ook onze ambitie voor 4.000 hectare extra bos en 20.000 hectare extra natuurbeheer, effectief waar te maken’, besluit Demir.

Zonnepark Maasmechelen
Demir verwijst naar een eerste succesvol voorbeeld: de komst van een zonnepark op de Terhills site in Maasmechelen. Daar komt naast een drijvend zonnepark een zonnepark op een voormalige vliegasstort van de steenkoolmijnen. De zonneweide wordt 2 hectare groot en krijgt een een vermogen van 1,35 megawattpiek.

Een kleine 100 kilometer verder, in de gemeente Kampenhout, werd een oude stortplaats in het natuurgebied Torfbroek geruimd en gesaneerd. De Vlaamse regering maakte 2 miljoen euro vrij om in het natuurgebied te investeren. De middelen worden ingezet om enkele zones opnieuw in te richten, de waterhuishouding te verbeteren, het beheer efficiënter uit te voeren en recreatie een plaats te geven.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Benelux

Fulltime (40 uur) - Benelux
FIRST BASE Ground Screws zoekt:

Constructief technisch tekenaar

Fulltime (40 uur) - Uden, 5405 AH, 9a
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!