Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rolling Solar: Universiteit Hasselt en imec onthullen geluidsscherm met geïntegreerde zonnepanelen
© UHasselt

Rolling Solar: Universiteit Hasselt en imec onthullen geluidsscherm met geïntegreerde zonnepanelen

In het kader van het Europese innovatieproject Rolling Solar hebben onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec een proefopstelling van een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen gepresenteerd.

Een regionaal consortium van meer dan 20 kennisinstellingen, wegbeheerders en bedrijven werkt binnen het Europese innovatieproject Rolling Solar aan de integratie van dunnefilmzonnecellen in de infrastructuur. Het geluidsscherm van Universiteit Hasselt en imec wordt niet alleen binnen Rolling Solar, maar ook binnen de samenwerking van EnergyVille gebouwd op het Thor Park in Genk. Nederlandse partners werken in Nederland gelijktijdig aan vergelijkbare proefinstallaties om zo gezamenlijk tot een snelle grootschalige toepassing van de technologie te komen.

Energieopbrengst en stabiliteit
Het Vlaamse pv-scherm wordt uiteindelijk 13 meter lang. Eenmaal klaar, zullen de energieopbrengst en stabiliteit van de zonnepanelen 1 jaar lang gemonitord worden. ‘Hiermee tonen we aan publiek, industrie en investeerders dat deze technologie haalbaar is langs onze autowegen en fietspaden’, duidt professor Michaël Daenen van UHasselt/EnergyVille.

Op wanden van in totaal 13 meter lang en 5 meter hoog testen ze binnenkort of zonnepanelen op niet-doorzichtige wanden geïntegreerd kunnen worden. Dat doet men door op betonnen keerwanden traditionele zonnepanelen en flinterdunne, flexibele dunnefilmzonnepanelen te verlijmen of op frames te bevestigen. ‘Daarnaast onderzoeken we ook het potentieel van een semi-transparante opstelling. Dat bestaat uit metalen frames waar we zonnepanelen inschuiven die langs beide zijden zonne-energie kunnen opvangen, oftewel bifaciale zonnepanelen. Deze zullen over enkele weken geplaatst worden’, duidt Daenen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zon & Zo zoekt:

Planner, inkoper & office manager

Fulltime (40 uur) - 2952CA Alblasserdam
Ecotecworld Nederland B.V. zoekt:

Allround Verkoop Medewerker Binnendienst en Magazijn

Parttime (24 uur) - Coevorden, 7741 KV 5C
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!