Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Savills: Nederlandse zonneparken door lage rente interessante belegging
© GroenLeven

Savills: Nederlandse zonneparken door lage rente interessante belegging

Door de lage rente en de gunstige risico-rendementsverhoudingen trekken Nederlandse zonneparken steeds meer aandacht van investeerders. Dat blijkt uit een rapport van de internationale vastgoedadviseur Savills.

In het onderzoeksrapport ‘Spotlight: Solar Parks – the new alternative investment’ concludeert Savills dat zonneparken een steeds interessantere beleggingscategorie worden.

Fonds opgericht
‘Ondanks dat in veel landen nog subsidies nodig zijn voor de rendabiliteit van zonneparken, is toch een toenemende beleggingsinteresse waarneembaar onder institutionele beleggers’, stelt Janine de Ruiter, associate Renewable Energy Investment bij Savills in Nederland. ‘Union Investment, Nordcap en Aguilla hebben bijvoorbeeld reeds een “renewable energy”-fonds opgericht met als doel hun portfolio te diversifiëren en bovendien te profiteren van gunstige en alternatieve risico-rendementsprofielen in tijden van lage rentes.’

Dit roept volgens Savills de vraag op hoe een risico-rendementsprofiel van een zonnepark eruitziet,  bijvoorbeeld in vergelijking tot vastgoed. Waar in eerste instantie partijen investeerden in de ontwikkeling van zonneparken en deze vervolgens in portefeuille hielden – mede door gebrek aan investeerders voor dit type product – worden nu op de Nederlandse markt de eerste ontwikkelde en gerealiseerde zonneparken verkocht aan beleggers. De voornaamste reden voor de meer traditionele beleggers om in te stappen, is volgens de onderzoekers de zekerheid over de rendabiliteit, de schaalvergroting van de zonneparken en het stimulerende beleid vanuit de overheid.

Volwassen wordende markt
Daarnaast zorgt het voor een ware ‘run’ op geschikte gronden met het doel om in 1 keer tienduizenden zonnepanelen te kunnen plaatsen. Dit alles duidt volgens Savills op een volwassen wordende markt, grotendeels gedreven door de effecten van de niet meer terug te draaien, ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Beleggen in zonneparken wordt hiermee een alternatieve ‘asset class’.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Janszon B.V. zoekt:

Project Engineer Zonne-energie

32-40 uur - 1095 AL
LENS B.V. zoekt:

Klantenservice Medewerker

32-40 uur - Amsterdam, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!