logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
19 november 2020

Convenant netbeheerders en zonne-energiesector: zonnepanelen aangesloten op 70 procent piekvermogen

Zonne-energiebedrijven vragen netbeheerders om in de toekomst grote pv-projecten maar op 70 procent van het piekvermogen aan te sluiten. Dat staat in een nieuw convenant tussen Holland Solar en Netbeheer Nederland.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde begin deze maand al dat het convenant op komst was en neemt het convenant Stroom Betaalbaar op het Net vanmiddag in ontvangst*. Bij de totstandkoming waren netbeheerders TenneT, Liander, Stedin en Enexis nauw betrokken. Met het convenant wil de zonne-energiesector er samen met de netbeheerders voor zorgen dat het elektriciteitsnet minder belast wordt. Door pv-systemen met een grootverbruikersaansluiting maar op 70 procent van het piekvermogen aan te sluiten, kunnen er meer projecten gerealiseerd worden.

Goede oplossingen
'De energietransitie stelt ons voor de uitdaging om niet alleen meer duurzame energie in Nederland op te wekken, maar ook op zo’n manier dat we deze energie op een goede manier kwijt kunnen op ons elektriciteitsnet', stelt minister Wiebes. 'En dat is nog best een uitdaging. Het is dan ook goed dat netbeheerders in samenwerking met de zonne-energiesector en energieproducenten met goede oplossingen komen die hieraan bijdragen.'

Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, toont zich eveneens content: 'Dit tekent de dynamiek in de transitie. Partijen nemen hun verantwoordelijkheid en komen met pragmatische oplossingen voor knelpunten. Dat is de aanpak die het Klimaatakkoord tot een succes gaat maken.'

'Onze visie is dat zonne-energie de grootste en goedkoopste duurzame-energiebron wordt, ook in Nederland', stelt Peter Molengraaf, voorzitter van Holland Solar. 'En als je groot wordt in het energiesysteem moet je ook verantwoordelijkheid nemen voor de infrastructuur die dat mogelijk maakt. Vandaar dat wij hebben aangeboden om nieuwe zonnestroominstallaties efficiënter op het net aan te sluiten. Zo besparen we geld en maken ruimte voor nog meer duurzame energie. We hebben nog meer ideeën, dus hopen dat er snel een tweede versie van het convenant komt, maar zijn eerst blij dat we samen met de netbeheerders deze eerste stap kunnen zetten.'

Flatten the solar curve
De productie van een zonnestroominstallatie komt meestal niet boven 70 procent van het piekvermogen uit, want een productiepiek van meer dan 70 procent komt jaarlijks maar zo’n 3 procent van de tijd voor. De ruimte die deze pieken op de netten nodig hebben, zou volgens de betrokkenen gebruikt kunnen worden voor het aansluiten van meer projecten. 

Door het convenant kunnen dus meer projecten, met een kleinere aansluiting, sneller worden aangesloten. De leden van Holland Solar hebben daarnaast afgesproken om de exploitatietermijn van projecten minstens 20 jaar te laten zijn, zodat uitgaven aan extra netcapaciteit gerechtvaardigd zijn.

Wens voor aparte categorie SDE++
In het convenant spreken partijen ook de wens uit voor een aparte categorie in de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), om projecten waarin de productiepiek uitgesteld en verspreid geleverd wordt aan het net extra te stimuleren; een soort 'flatten the solar curve'. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van batterijen. Ook is afgesproken dat de netbeheerders meer inzicht geven in de knelpunten op het net en marktpartijen zoveel mogelijk betrekken bij het vinden van oplossingen. Bovendien gaan de partijen zich gezamenlijk inzetten voor snellere (ruimtelijke) procedures voor noodzakelijke netverzwaringen.

* (red. op dit nieuws rustte een embargo, maar dat is conform de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek vervallen met de publicatie van dit nieuws door AgriHolland)

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten