logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
13 november 2020

GroenLeven levert 6e drijvende zonnepark op: 40.000 zonnepanelen voor Hardenberg

GroenLeven heeft het drijvend zonnepark Kloosterhaar in de gemeente Hardenberg opgeleverd. De ruim 40.000 zonnepanelen van het zesde drijvende zonnepark van het bedrijf zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

GroenLeven heeft nu in totaal ruim 230.000 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland.

Ecologie 5 jaar gemonitord
Ook in Hardenberg is een zandwinplas benut om een dubbelfunctie te creëren. Net als bij eerdere drijvende zonneparken is gebruikgemaakt van glas-glaszonnepanelen en lichtstraten. Het licht en de lucht die hierdoor het wateroppervlak blijven bereiken, dragen bij aan de instandhouding van de ecologie.

Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar vissen bescherming in kunnen vinden en zich in kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) zal de ecologie in de komende 5 jaar gemonitord worden. Daarnaast is er in het ontwerp van het zonnepark rekening gehouden met biodiversiteit versterkende landschappelijke inpassing. De zandwinplas, industriewater, is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Financieel participeren
Middels het platform DuurzaamInvesteren kan de omgeving financieel participeren in het zonnepark en profiteren van deze nieuwe Hardenbergse energiebron. Omwonenden zullen hier binnenkort een brief met nadere informatie over ontvangen vanuit de gemeente. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.

Verder is er door de gemeente Hardenberg en GroenLeven een inschrijvingsactie georganiseerd, waardoor omwonenden konden meeprofiteren van de komst van het park; zij konden met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor hun eigen woning. De omwonenden hebben aanspraak gemaakt op alle beschikbare zonnepanelen en omvormers. Hierdoor zijn nog eens 1.000 extra zonnepanelen geïnstalleerd in de naastgelegen dorpen van het zonnepark.

Lokaal mkb
Bij de realisatie van het zonnepark is gekeken hoe het midden- en kleinbedrijf (mkb) betrokken kan worden. Maarten Kemperman, projectmanager GroenLeven, hierover: ‘Een gedeelte van het budget is binnen een straal van 3 kilometer van het zonnepark gegund voor onder meer civiele werkzaamheden, hovenierswerk en afvalverwerking. Daaroverheen komen de overnachtingen en verteringen in Hardenberg en omgeving. Samen met het werk voor de lokale installateurs met de ruim 1.000 te leggen zonnepanelen op de daken van omwonenden, denk ik dat de realisatie van energietransitie hier van economische waarde is voor de omgeving.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten