logo
wvhj2023
© Jaarbeurs Utrecht
© Jaarbeurs Utrecht
6 november 2020

Gemeente Utrecht neemt 300e Smart Solar Charging laadpaal in gebruik

In de gemeente Utrecht is de 300e Smart Solar Charging laadpaal in gebruik genomen. Deze kunnen elektrische voertuigen opladen met wind- en zonne-energie. De auto’s worden daarbij op het beste moment opgeladen.

De Utrechtse wijk Lombok had in juni een wereldprimeur met de eerste ‘vehicle-to-grid’ laadpaal. Eind 2015 sprak de regio de ambitie om dit uit te bouwen tot een systeem van 1.000 Smart Solar Charging laadpunten.

Flexibele nettarieven
Binnen het project FLEET worden de huidige 300 laadpalen binnenkort zo aangestuurd dat elektrische auto’s op het beste moment voor de netbeheerder, het klimaat én de autorijder opgeladen worden. Het slimme laadsysteem gaat deze maand van start op een tiental laadpalen in de wijk Lombok. De komende 2 jaar wordt de laadtechniek geoptimaliseerd en uitgebreid naar 300 laadpunten in de gemeente Utrecht.

Uniek aan FLEET is de actieve rol van de netbeheerder, die samen met de andere projectpartners de mogelijkheden van flexibele nettarieven onderzoekt voor de slimme laadpalen in Utrecht. Wanneer het net zwaar belast wordt en er weinig duurzame stroom is, zouden hogere tarieven gelden. Buiten die piekmomenten zijn er gunstige nettarieven.

Netverzwaring verlagen
Met de flexibele nettarieven test FLEET in hoeverre netbeheerders investeringen in netverzwaring kunnen verlagen. Het laadsysteem verlaagt de piekbelasting op het net en vermindert maatschappelijke kosten. De Smart Solar Charging-laadpalen houden rekening met de wisselende tarieven van de netbeheerder en kiezen goedkope momenten om te laden. De laadsnelheid wordt hierop aangepast: langzaam als het druk is op het net, en extra snel buiten piekmomenten en als er veel goedkope zonnestroom of windstroom is. Wanneer autorijders toch sneller willen laden tijdens spitsuren, dan kunnen zij dit op elk gewenst moment activeren via een QR-code op het laadpunt.

FLEET is daarmee een volgende stap in de ontwikkeling van het duurzame-energiesysteem Smart Solar Charging. Binnen het project werken We Drive Solar, Stedin, Stichting ElaadNL, Universiteit Utrecht en gemeente Utrecht onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute de mogelijkheden van slim laden verder uit.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten