logo
wvhj2023
hero-image
2 november 2020

Natuur en Milieufederaties: juridisch afdwingen lokaal eigendom zonneparken niet nodig

Het juridisch afdwingen van lokaal eigendom bij zonneparken is in de praktijk niet of nauwelijks nodig. Dat stellen de Natuur en Milieufederaties in reactie op het nieuws dat gemeenten dit wettelijk niet kunnen.

Uit onderzoek van het Instituut voor Bouwrecht in opdracht van Holland Solar bleek in oktober dat de huidige wetgeving geen mogelijkheden biedt om lokaal eigendom van zonnepanelen juridisch af te dwingen. De resultaten van het onderzoek zijn daarbij door het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie bevestigd in een factsheet.

Meer mogelijkheden
De Natuur en Milieufederaties stellen het belangrijk te vinden om te benadrukken dat er meer mogelijkheden dan de wet zijn om lokaal eigendom binnen de energietransitie goed te organiseren. De praktijk laat volgens hen zien dat er een grote politieke en maatschappelijke wens is om lokaal eigendom te laten slagen en dat er veel voorbeelden zijn die laten zien dat dit kan.

Annie van de Pas, netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties, hierover: ‘Als Natuur en Milieufederaties krijgen we reacties van mensen die denken dat op basis van deze factsheet het organiseren van lokaal eigendom niet afdwingbaar is. In de praktijk zien wij dat de juridische weg in de praktijk niet snel nodig is. Er zijn veel goede voorbeelden en we richten ons met onze partners in de Participatiecoalitie en de partners in de verschillende RES-regio’s op deze mogelijkheden.’

Gemeentelijk beleid
Bij lokaal eigendom gaat het volgens de federaties niet alleen over het juridische spoor van de wet Ruimtelijke Ordening, maar gaat het om gemeentelijk beleid in de fase daarvoor. Het is volgens hen mogelijk om aan de voorkant van het proces – dus voor ruimtelijke besluitvorming – vast te stellen onder welke criteria planologische medewerking wordt verleend.

De Natuur- en Milieufederaties stellen dat uit de factsheet duidelijk wordt dat een gemeente hierbij een inspanningsplicht kan eisen van initiatiefnemers om zich te houden aan het Klimaatakkoord en gedragscodes. Het bevoegd gezag kan volgens hun dus besluiten – aan de hand van eigen beleid – pas planologische medewerking te verlenen als een initiatiefnemer voldoende inspanning heeft geleverd om afspraken te maken met de omgeving. Wel mag een gemeente hierbij geen specifieke financiële participatie eisen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten