Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Congestiemanagement geen oplossing voor Schouwen-Duiveland en Tholen
© Rob van Hal | Dreamstime.com

Congestiemanagement geen oplossing voor Schouwen-Duiveland en Tholen

Congestiemanagement is geen oplossing voor het volle elektriciteitsnet in Schouwen-Duiveland en Tholen. Dat blijkt uit onderzoek van D-Cision in opdracht van netbeheerder Enduris, onderdeel van Stedin Groep.

Netbeheerder Enduris meldde begin september dat het elektriciteitsnet Schouwen-Duiveland en Tholen bijna vol was en de limiet voor het terugleveren van nieuwe, grote zonnedaken en windparken snel bereikt zou worden.

Extra aansluiting hoogspanningsnet
Enduris kan nu tot op z’n vroegst 2025 niet garanderen dat nieuwe, grote zonnedaken hun elektriciteit kwijt kunnen op het stroomnet van Schouwen-Duiveland en Tholen. Voor Schouwen-Duiveland en Tholen is de oplossing namelijk het maken van een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT. Dit is volgens Enduris een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. TenneT en Enduris zijn nu 2,5 jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten, dan wordt ook de planning bekend.

3 redenen
D-Cision draagt in het congestieonderzoek 3 redenen aan waarom congestiemanagement geen oplossing is. Allereerst is uitvoering van congestiemanagement bedrijfsvoeringstechnisch niet mogelijk. Ten tweede is de verwachte duur van structurele congestie langer dan 4 jaar. Tot slot zijn er onvoldoende marktpartijen in het congestiegebied aanwezig voor de uitvoering van congestiemanagement. Omdat niet wordt voldaan aan 3 van de 4 gestelde criteria in de Netcode Elektriciteit is toepassing van congestiemanagement hierdoor niet mogelijk.

Geen 100 procent nee
Het capaciteitsprobleem is alleen van toepassing voor grootverbruikersaansluitingen, zoals bedrijfshallen die vol met zonnepanelen worden gelegd. Voor hen is het ook niet mogelijk om een ‘transportindicatie’ voor het gebied aan te vragen. ‘Dit is een domper’, stelt Martin Martens, manager Energietransitie van Enduris. ‘Dit betekent dat we voor veel van de nieuwe, grote projecten op Schouwen-Duiveland en Tholen de duurzame elektriciteit niet kunnen transporteren. Maar het is geen 100 procent nee. We zijn volop in gesprek met partijen en overheden om te kijken hoe we duurzame energie op de 2 eilanden kunnen realiseren.’

Voor consumenten verandert er echter niets. Die kunnen nog steeds hun zonnepanelen aansluiten en de zonnestroom leveren aan het net van Enduris.

Kaart beschikbare transportcapaciteit
Onderstaande kaart bevat een overzicht van de beschikbare transportcapaciteit in het werkgebied van Enduris. Gele gebieden geven weer dat er beperkte ruimte is voor nieuwe grootverbruikaansluitingen of uitbreiding van bestaande grootverbruik- aansluitingen. Oranje gebieden geven weer dat er geen ruimte meer is voor nieuwe grootverbruikaansluitingen of uitbreiding van bestaande grootverbruikaansluitingen. In deze gebieden loopt nog een onderzoek naar de mogelijkheden voor congestiemanagement. Rode gebieden geven weer dat er geen ruimte meer is voor nieuwe grootverbruikaansluitingen of uitbreiding van bestaande grootverbruik- aansluitingen. Toepassing van congestiemanagement in deze gebieden is onderzocht, maar niet mogelijk.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
VDH Solar Groothandel B.V. zoekt:

Verkoop Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude-Dorp, 2391 PV, Finlandlaan 1
4BLUE zoekt:

Technical Support Medewerker

Fulltime (40 uur) - Wijchen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!