Martin Martens, manager Energietransitie van Enduris, over de problemen: ‘De groei van zonnepanelen in Zeeland gaat hard. Die willen allemaal hun duurzame stroom kwijt op het elektriciteitsnet. Dat moeten we allemaal van de eilanden af transporteren. Alleen kunnen we in de uitbreiding van het elektriciteitsnet die productietoename niet bijbenen. Een soort groeipijn dus.’
Aansluiting op landelijk hoogspanningsnet
Voor Schouwen-Duiveland en Tholen is de oplossing het maken van een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT. Dit is volgens Enduris een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. TenneT en Enduris zijn nu 2,5 jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten, dan wordt ook de planning bekend.
Enduris onderzoekt of er een tijdelijke oplossing mogelijk is. Bijvoorbeeld door met partijen afspraken te maken over het schuiven met vraag en aanbod van elektriciteit om zo het net op drukke momenten te ontlasten. Als dat geen oplossing is, dan kondigt Enduris formeel ‘structurele congestie’ af. Dat betekent dat Enduris voor nieuwe, grote zon- en windparken op Tholen en Schouwen-Duiveland geen capaciteit garandeert totdat de nieuwe aansluiting klaar is. Voor bestaande en nieuwe zonnepanelen van consumenten heeft het geen gevolgen. Voor hen is nog capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.