Solar Magazine - SDE++: netbeheerders starten komende week met uitgeven transportindicaties
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE++: netbeheerders starten komende week met uitgeven transportindicaties
© Henk Hulshof | Dreamstime.com

SDE++: netbeheerders starten komende week met uitgeven transportindicaties

De netbeheerders starten 26 oktober met het uitgeven van transportindicaties voor de eerste ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Een positieve indicatie is voorwaarde voor subsidie.

Uit de transportindicatie moet blijken dat de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor men de subsidie aanvraagt. De verklaring biedt echter geen garantie dat het aangevraagde vermogen in de toekomst beschikbaar is.

5 miljard euro

De transportindicatie is een verklaring van de netbeheerder die aangeeft dat het elektriciteitsnet op het moment van aanvragen voldoende capaciteit biedt voor de betreffende projecten. De controle draagt eraan bij dat alleen subsidie wordt verstrekt aan projecten waar het elektriciteitsnet voldoende capaciteit biedt. Hierdoor wordt de slagingskans van projecten die subsidie ontvangen groter.

De eerste subsidieronde van de SDE++ opent op 24 november 2020 en er is 5 miljard euro beschikbaar. Naast hernieuwbare-energieproductie komen in de nieuwe regeling ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking voor subsidie, waaronder ook CO2-opvang en -afslag (CCS).

Realisatietermijn
Een transportindicatie geeft een indicatie van de beschikbare netcapaciteit op de door de aanvrager aangegeven locatie binnen de realisatietermijn die daarvoor staat in de SDE++-regeling. Het document biedt echter geen garantie dat het gevraagde transportvermogen in de toekomst daadwerkelijk beschikbaar is.

Bij het aanvragen van een transportindicatie moet men bij alle netbeheerders aangeven binnen welke termijn men het project wil realiseren; daarbij is er keuze uit 3 mogelijkheden:

  • < 1 megawattpiek: 18  maanden / dakopstelling
  • ≥ 1 megawattpiek: 3 jaar
  • ≥ 1 megawattpiek (veld of water): 4 jaar

Tot 17 december
Bij de meeste netbeheerders kan deze transportindicatie aangevraagd worden vanaf maandag 26 oktober 9.00 uur tot en met donderdag 17 december 17.00 uur. Het aanvragen van een transportindicatie kan via de volgende websites:

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!