Vorig jaar nog besloot Vlaanderen te investeren in 3 zonnewarmteprojecten met zonnespiegels. Het Vlaams Energieagentschap doet nu voor de achtste keer een oproep voor klimaatvriendelijke warmteprojecten. Het is de bedoeling om de calls halfjaarlijks te herhalen. De volgende oproep is gepland in het voorjaar van 2021. Daarvoor wordt een vergelijkbaar budget gereserveerd.
Pas 5 procent groen
‘Met de calls willen we ondernemingen blijven stimuleren om te investeren in groene warmte, restwarmte en warmtenetten’, duidt minister Demir de reden om opnieuw geld vrij te maken.
In Vlaanderen gaat meer dan de helft van het totale energiegebruik naar de productie van warmte. Vandaag de dag haalt Vlaanderen nog 95 procent van die warmte uit de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en stookolie. De overige 5 procent komt van groene energiebronnen. De eerder dit jaar goedgekeurde projecten uit de eerste call moeten ervoor zorgen dat er in totaal 17 kilometer extra warmtenet bij komt, jaarlijks nog 39 gigawattuur meer restwarmte haar weg naar nuttige toepassingen zal vinden en op jaarbasis bijna 20 gigawattuur meer groene warmte geproduceerd wordt.
Voorwaarden
De call groene warmte, restwarmte en warmtenetten loopt tot en met dinsdag 10 november 2020. Het beschikbare totaalbudget voor deze call is 3.066.000 euro voor groenewarmteprojecten en 7.160.000 euro voor restwarmte- en warmtenetprojecten.
Alle projectaanvragen die aan de voorwaarden voldoen, worden beoordeeld en volgens score gerangschikt. Hoe lager het steunpercentage voorgesteld door de indiener en hoe groter de verwachte CO2-besparing, hoe hoger een project scoort. De steun wordt verdeeld over de best gerangschikte projecten tot het beschikbare budget opgebruikt is.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.