logo
wvhj2023
© Solliance
© Solliance
12 oktober 2020

Rijksoverheid: recordbedrag voor energieonderzoek en -innovatie, minder geld zonne-energie

De rijksoverheid heeft afgelopen kalenderjaar een recordbedrag van 287 miljoen euro geïnvesteerd in energieonderzoek en -innovatie. Daarbij is er opmerkelijk genoeg minder geld geïnvesteerd in zonne-energie.

De stijging van de totale investering komt doordat er meer geld beschikbaar was bij grote innovatie- en onderzoekregelingen. Daarbij gaat het onder meer om de regelingen Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en de Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI).

28 procent budget
Investeringen in hernieuwbare energie waren goed voor 28 procent van het totale budget. Het aandeel van deze categorie daalde in 2019 ten opzichte van 2018. Dit kwam door afnemende investeringen in zon en biomassa. De investeringen in windenergie zijn de afgelopen jaren wel toegenomen.

Voor de categorie duurzame energiebronnen is in 2019 een afname te zien naar bijna een derde – te weten 81 miljoen euro –  van alle investeringen zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Jaar

Totale investering

Waarvan duurzame energie

Percentage

2015

185 miljoen euro

100 miljoen euro

54 procent

2016

172 miljoen euro

84 miljoen euro

49 procent

2017

200 miljoen euro

75 miljoen euro

37 procent

2018

236 miljoen euro

105 miljoen euro

45 procent

2019

287 miljoen euro

81 miljoen euro

28 procent

Voor 45 procent gingen de investeringen vorig jaar naar onderzoek en innovaties rond energiebesparing. Een belangrijk deel was om via de DKTI-regeling de mobiliteitssector te verduurzamen. Ook voorstellen voor meerjarige missiegedreven innovatieprogramma’s (MMIP's) voor innovaties in de gebouwde omgeving speelden mee.

Accent op demonstratie
Industrieel onderzoek is al jaren het type onderzoek dat de meeste steun krijgt. Doel is om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen in laboratoriumomgevingen. Maar door regelingen als DEI+ en DKTI stegen vooral de investeringen in demonstratieprojecten. Bedrijven testen hierin hun innovaties onder reële omstandigheden. Kennisinstellingen en universiteiten voerden de helft van het publiek gefinancierde onderzoek uit, bedrijven de andere helft. Het mkb was hierin goed voor twee derde van de activiteiten.

Met 54 procent is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de grootste financier van publiek gefinancierd energieonderzoek in Nederland. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat volgt met 16 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) investeerden respectievelijk 14 en 12 procent.

Jaarlijkse monitor
De cijfers zijn afkomstig van de ‘Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek’. De monitor laat jaarlijks zien hoeveel de overheid investeert in verschillende soorten energieonderzoek. De cijfers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het overheidsbeleid voor de energietransitie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten