logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
12 oktober 2020

Project in beeld (55) | Subsidievrij zonnedak Royal Smals en eerste energieneutrale rijkskantoor

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine tweewekelijks een – niet uitputtend – overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen.

GroenLeven heeft het dak van werkplaats Royal Smals in Cuijk van zonnepanelen voorzien, zónder gebruik te maken van SDE+-subsidie. Royal Smals is een familiebedrijf dat in 1885 de eerste werkzaamheden startte. Baggeren voor bouwgrondstoffen, verbetering van waterwegen, terugdringen van waterrisico’s en natuurherstel vormen het hart van de onderneming. Resie Reijnders, directrice Royal Smals, over de meer dan 700 zonnepanelen die zijn geplaatst: ‘Door grondstofwinning geven we ruimte aan water – bijvoorbeeld door rivierverruiming – en voorkomen we natte voeten – bijvoorbeeld door aanleg van nevengeulen. We creëren mooie water- en natuurplekken, om veilig en prettig te wonen, werken en genieten. Hierbij geven wij nadrukkelijk invulling aan ons motto ‘Natuurlijk Smals’: zorg voor de natuur, leefbaarheid en terugdringen van CO2-uitstoot, maakt onlosmakelijk deel uit van onze kernwaarden.’ De komst van de zonnepanelen betekent een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Smals. Reijnders: ‘Door de aanleg van deze zonnepanelen werkt onze werkplaats volledig energieneutraal en leveren we ook nog eens zonne-energie terug aan de omgeving! Een win-winsituatie voor alle partijen.’

Beter Duurzaam gaat in opdracht van Dura Vermeer zonnepanelen leveren voor het Herman Gortercomplex in de gemeente Utrecht. Deze locatie van het Rijksvastgoedbedrijf wordt het eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland. De 825 kilowattpiek aan zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Hierdoor stijgt het pand van energielabel label B naar A++++. De opdracht voor de renovatie werd onlangs gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo. Dura Vermeer vormt een samenwerking met OTH Architecten, Adviesbureau DWA en De Groot Installatiegroep.

Solisplan heeft 678 zonnepanelen geplaatst op de werkplaats van Van Den Bosch Transporten in Erp. Van den Bosch Transporten behoort met een jaarvolume van 2,7 miljoen ton getransporteerd product tot de top 10 van Europa op het gebied van bulktransport.

Een groep bewoners uit Terwijde heeft samen met Utrechtse energiecoöperatie Energie-U en De Stichtse Rijnlanden een plan gemaakt voor een zonneveld op bedrijventerrein De Wetering. Als het plan wordt goedgekeurd, wordt het zonneveld in 2021 gebouwd. De 1.440 zonnepanelen moeten komen op de strook van ongeveer 50 bij 200 meter naast de rioolwater­zuiveringsinstallatie langs de Meijewetering. Er kan niet op de grond worden gebouwd, omdat er gas- en waterleidingen onder de grond liggen. Op grote delen kunnen wel zonnepanelen staan.

IZEN heeft een creatieve grondopstelling van zonnepanelen gerealiseerd voor Brabanthal, een evenementen- en seminariecentrum in Leuven. Het zonnepark op palen bestaat uit 788 zonnepanelen met een vermogen van 360 wattpiek per stuk. De verwachte jaarlijkse productie is 254.000 kilowattuur, het equivalent van het gemiddelde jaarverbruik van 73 gezinnen en 186 ton minder CO2 per jaar. Het evenementencomplex voorziet dankzij deze opstelling in een derde van zijn eigen energieverbruik.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten