logo
wvhj2023
© NASA
© NASA
9 oktober 2020

NASA zet volgende man en eerste vrouw op de maan met zonnepanelen uit Nederland

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt met succes zonnepanelen uit Nederland te hebben geïnstalleerd op het ruimtevaartuig Orion dat de komende jaren naar de maan gaat als onderdeel van de missie Artemis.

De 4 aangebrachte zonnepanelen zijn geproduceerd door Airbus Defence and Space Netherlands. Het bedrijf vervaardigt zonnepanelen die met ruimteomstandigheden te maken hebben, bijvoorbeeld met temperaturen die uiteenlopen van min 210 graden tot plus 300 graden Celsius. ‘Zonnepanelen voor de ruimtevaart krijgen niet alleen te maken met temperaturen van enkele honderden graden, maar moeten ook 40 tot 60 keer de zwaartekracht kunnen verdragen’, stelde Rob van Hassel van Airbus Nederland vorig jaar nog tegenover de redactie van Solar Magazine.

Essentiële machinekamer
De zonnepanelen voor het Orion-ruimtevaartuig zijn onderdeel van de European Service Module (ESM) en gefinancierd vanuit de Nederlandse bijdrage aan het exploratieprogramma van ESA.

ESM is de essentiële machinekamer die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA levert voor de Artemis-missie. De ESM zorgt behalve voor de voorstuwing van Orion ook voor water, zuurstof, stikstof, de warmtehuishouding en niet in de laatste plaats door de Nederlandse zonnepanelen dus ook voor de elektriciteit van Orion.

Eerste vrouw
Orion is het nieuwe Amerikaanse bemande ruimtevaartuig dat astronauten in de nabije toekomst terug naar de maan en uiteindelijk ook verder moet brengen.

In de tweede helft van volgend jaar staat de missie Artemis 1 gepland: de eerste, nog onbemande, testvlucht. In 2023 moet dan de eerste bemande vlucht in een baan rond de maan gebeuren als onderdeel van Artemis 2, wederom met Nederlandse zonnepanelen.

Van de maan naar Mars
In een draaiboek heeft NASA afgelopen maand de voortgang van de plannen omtrent de Artemis-missie gepubliceerd. Als de vluchten in 2021 en 2023 succesvol verlopen, moet 2024 het jaar worden waarin de mens terugkeert op de maan; onder wie de eerste vrouw.

NASA hierover in het draaiboek: ‘Met moderne deep space-systemen in ontwikkeling, een groeiend korps astronauten en nieuwe wetenschappelijke onderzoeken en technologieën die gepland zijn om de maan te bestuderen voordat de mens terugkeert, zijn we dichter bij de landing van bemanning op de maan dan ooit tevoren in onze geschiedenis sinds het Apollo-programma. Hoe eerder we naar de maan gaan, hoe eerder we astronauten naar Mars sturen.’

Onderstaande animatie van ESA laat zien hoe de zonnepanelen tijdens de reis naar de maan hun werk gaan doen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten