Solar Magazine - Geen zonnepanelen koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde: ‘Terugverdientijd ruim 50 jaar’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Geen zonnepanelen koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde: ‘Terugverdientijd ruim 50 jaar’
© André Muller | Dreamstime.com

Geen zonnepanelen koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde: ‘Terugverdientijd ruim 50 jaar’

Minister-president Mark Rutte meldt dat Paleis Noordeinde geen zonnepanelen krijgt. Paleis Huis ten Bosch, waar Koning Willem-Alexander en Koning Máxima met hun kinderen wonen, zal mogelijk wel zonnepanelen krijgen.

Vorig jaar oktober werd de verwachting al uitgesproken dat Paleis Huis ten Bosch mogelijk van zonnepanelen zou worden voorzien. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun 3 dochters wonen na een renovatie van tientallen miljoenen euro's sinds januari 2019 weer in Paleis Huis ten Bosch. Sinds vorig jaar vervult het Paleis ook weer zijn representatieve functie voor ontvangsten en officiële gelegenheden.

Rijksvastgoedbedrijf
Vorig jaar verklaarde premier Rutte bij de behandeling van de begroting Algemene Zaken en de begroting van de Koning een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. Was er toen nog goede hoop voor de koning dat zowel Huis ten Bosch als Paleis Noordeinde zonnepanelen zouden krijgen, dan is die nu vervlogen.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft het onderzoek naar alle verduurzamingsmogelijkheden rondom Paleis Huis ten Bosch nog niet afgerond – de resultaten hiervan worden door een langer verloop van het onderzoek in de loop van 2021 verwacht – maar de potentie van zonne-energie voor Paleis Noordeinde is wel al bekend. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koning en wordt naar nu bekend is geworden niet van zonnepanelen voorzien. Tot het paleis behoren ook de Koninklijke Stallen.

Koninklijke Stallen
Premier Rutte heeft hierover het volgende medegedeeld aan de Tweede Kamer: ‘Het is gebleken dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen op Paleis Noordeinde. De terugverdientijd van de investering betreft meer dan 50 jaar en weegt daarom niet op tegen de te maken investeringskosten en het te verwachten duurzaamheidsrendement. Het RVB onderzoekt verder nog de mogelijkheden voor zonnepanelen op de Koninklijke Stallen en Noordeinde 66.’

In de Koninklijke Stallen in Den Haag bevinden zich diverse rijtuigen van het Koninklijk Huis, zoals de Gouden Koets en de Glazen Koets. Ook staan hier de paarden die de koetsen trekken. De Koninklijke Stallen behoren tot het Paleis Noordeinde. Noordeinde 66 is een monumentaal woonhuis dat onderdeel is van Paleis Noordeinde. Het woonhuis werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd waarbij onder meer de technische installaties vernieuwd zijn.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!