Het Rijksvastgoedbedrijf liet Paleis Huis ten Bosch in Den Haag in de voorbije 3 jaar renoveren, een rijksmonument waarvan de oudste delen uit de 17e eeuw zijn. Het paleis is nu, na de volledige renovatie, weer langdurig bruikbaar voor bewoning door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen.
Begrotingsbehandeling
Vorig jaar werd al duidelijk dat koning Willem-Alexander wel zonnepanelen zou krijgen op Paleis Noordeinde (red. het werkpaleis van de koning) maar vooralsnog niet op Huis ten Bosch. Daar lijkt nu dus mogelijkerwijs verandering in te komen.
Tijdens de behandeling van de begroting Algemene Zaken en de begroting Koning 2020 heeft premier Rutte in de Tweede Kamer namelijk het volgende verklaard: ‘Ten aanzien van de gebouwen wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om zonnepanelen aan te brengen op of rond paleis Huis ten Bosch. Naast onderzoek naar de mogelijkheid voor zonnepanelen worden waar mogelijk duurzame maatregelen in het algemeen getroffen. Het gaat bijvoorbeeld om energiezuinig glas, duurzame materialen en het isoleren van plafonds en daken. Bij paleis Noordeinde heeft de Dienst van het Koninklijk Huis waar mogelijk maatregelen getroffen in het kader van duurzaamheid, bijvoorbeeld een vervoersplan met elektrische fietsen. De dienstauto's hebben een A- of een B-label. We staan positief tegenover een verzoek om in overleg te treden met de gemeente Amsterdam over een warmtekrachtopslag bij het paleis. Daar zullen we naar kijken.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.