logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
1 oktober 2020

Westland Infra investeert miljoenen euro’s in verzwaring stroomnet

Westland Infra investeert in de komende 3 jaar tientallen miljoenen euro’s in de vervanging en de verzwaring van het elektriciteitsnet. Dat meldt de netbeheerder in zijn definitieve investeringsplan.

Met ingang van 2020 publiceert elke regionale netbeheerder namelijk 2-jaarlijks een investeringsplan, steeds met een zichttermijn van 10 jaar, dat getoetst wordt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM stelde eerder deze maand bij een eerste toets van de voorlopige investeringsplannen van de netbeheerders dat de plannen nog onvoldoende waren uitgewerkt.

Geen congestie
Over Westland Infra was de ACM echter relatief tevreden: ‘Westland Infra maakt met de toelichting in het investeringsplan inzichtelijk hoe de scenario’s leiden tot de capaciteitsknelpunten. Er bestaan wel onduidelijkheden omtrent de kwaliteitsknelpunten, ook voor wat betreft het jaar van optreden van sommige knelpunten. Hierdoor is het lastig om te bepalen of alle knelpunten tijdig worden opgelost en of de vervangingsinvesteringen noodzakelijk zijn. Maar uit het investeringsplan van Westland blijken geen problemen met congestie.’

In het nu gepresenteerde definitieve investeringsplan trekt Westland Infra zelf ook die conclusie: ‘De ACM geeft aan dat er in ons gebied geen investeringen worden gedaan die niet noodzakelijk zijn. Wij zijn tevreden met de uitkomsten van de toetsing. In het Westland is vooralsnog nauwelijks sprake van congestie. We staan als netbeheerder dicht bij onze klanten. We kennen hun behoefte goed en kunnen tijdig inspelen op de marktveranderingen. We verzwaren bepaalde stukken in ons net, om te voorkomen dat er in de toekomst congestieproblemen ontstaan.’

Investeringen verlaagd
Onderstaande grafiek laat de raming van de noodzakelijke investeringskosten van Westland Infra voor de jaren 2020 tot en met 2022 zien, deze zijn ten opzichte van het concept-investeringsplan iets naar beneden bijgesteld. Het definitieve investeringsplan bevat de investeringen die Westland Infra ‘in redelijkheid noodzakelijk acht’ op basis van de knelpunten die uit de scenarioanalyses en de kwaliteitsbeoordelingen volgen.

Daarbij merkt de netbeheerder wel op dat het kan zijn dat bepaalde investeringen, die nu nog niet in beeld zijn, alsnog noodzakelijk blijken of dat de planning van de noodzakelijk geachte investeringen moet worden aangepast.

Lees ook: 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten