logo
wvhj2023
© Elian Kars | Dreamstime.com
© Elian Kars | Dreamstime.com
28 september 2020

Kritische Kamervragen D66 over kosten kernenergie, windmolens en zonnepanelen

Matthijs Sienot heeft namens D66 kritische Kamervragen gesteld aan minister Wiebes over het ENCO-rapport waarin onderzoekers stellen dat kernenergie goedkoper is dan wind- en zonne-energie.

Minister Wiebes stuurde onlangs een rapport van Enco naar de Tweede Kamer waarin geconcludeerd wordt kernenergie een serieuze optie kan zijn naast energie uit wind en zon. De belangrijkste conclusies zijn dat de Enco-onderzoekers stellen dat kernenergie niet duurder is dan wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Onderzoeksbureau Kalavasta heeft inmiddels gesteld dat de conclusies in het door minister Wiebes naar de Tweede Kamer verstuurde kernenergierapport van ENCO onjuist zijn. Kernenergie is niet goedkoper dan wind- en zonne-energie.

Verklaring
Sienot wil van de minister van Economische Zaken en Klimaat dan ook weten hoe hij verklaart dat dit recente rapport van ENCO tot andere conclusies komt over een klimaatneutraal energiesysteem van 2050 dan de met de Tweede Kamer gedeelde rapporten van onafhankelijke onderzoeksbureaus Kalavasta/Berenschot en TNO.

Ook wil de D66’er weten waarom gekozen is om dit onderzoek uit te laten voeren door ENCO, een Oostenrijks adviesbureau dat advies geeft aan kernenergiebouwers. ‘Beoordeelt u dit onderzoeksbureau als onpartijdig? Waarom heeft er geen wetenschappelijke peer review plaatsgevonden op dit belangrijke onderzoek in de discussie over de energietransitie? Bent u bereid dit onderzoek te laten reviewen door een Nederlands onderzoeksbureau?’, aldus Sienot.

Rekenmodellen openbaar maken
Verder vraagt Sienot aan Wiebes om de rekenmodellen uit het onderzoek van ENCO openbaar toegankelijk te maken, zoals dat ook bij het door Kalavasta/Berenschot gehanteerde model is gebeurd.

Tot slot stelt Sienot nog enkele aan zonne-energie gerelateerde vragen:

  • ‘Erkent u dat discussies over de bijdrage van kerncentrales, die waarschijnlijk pas in 2040 operationeel zijn, de besluitvorming over de regionale klimaatplannen voor 2030 (Regionale Energiestrategieën (RES)) stevig beïnvloeden, terwijl zonnepanelen en windmolens op land hoe dan ook nodig zijn in 2030?
  • Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat regionale en lokale politici, met dit onderzoek in de hand, de optie van kernenergie op tafel leggen om daarmee RES-besluiten over zonnepanelen en windmolens voor zich uit te schuiven?
  • Bent u het eens dat de in het rapport voor 2040 geraamde prijzen van zonne- en windenergie (LCoE, of levelized costs of energy) hoger zijn dan de LCoE van reeds gerealiseerde zon- en windprojecten in Nederland, zoals Berenschot en Kalavasta in hun rapport aangeven, en dat het rapport daarmee te hoge prijzen hanteert voor wind- en zonne-energie? Deelt u de mening dat het juist in een snel veranderend energielandschap, met disruptieve technologieën als zonne- en windenergie, van belang is om met de meest recente inzichten en prijzen te rekenen voor een goede vergelijking, zodat de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden, evenals het risico voor de belastingbetaler?

De minister moet de Kamervragen binnen 3 weken beantwoorden, of na een uitstelbericht binnen 6 weken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten