logo
wvhj2023
© KPN
© KPN
22 september 2020

KPN schaalt proef met batterij en onderzoek naar energieopslag op

KPN gaat de proef met een circulaire back-upbatterij en het bijbehorende onderzoek naar de potentie van energieopslag verder opschalen. Er wordt in de komende periode onder meer een speciaal algoritme ontwikkeld.

Indutecc Renewable Solutions stelde afgelopen mei in opdracht van Allinq de eerste buurtbatterij voor KPN in bedrijf. Dat energieopslagsysteem kent een capaciteit van 230 kilowattuur.

Back-upbatterijen voor stroomonderbrekingen
Gelijktijdig met de ingebruikname van deze eerste batterij startte KPN samen met Allinq, ICT Group en Eneco een onderzoek naar hoe de honderden back-upbatterijen die het telecombedrijf in wijkcentrales gebruikt een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie waar Nederland zich in bevindt.

Deze batterijen zijn oorspronkelijk bedoeld om stroomonderbrekingen op te vangen in de wijkcentrales, maar omdat stroomuitval zelden voorkomt, worden ze in werkelijkheid bijna nooit gebruikt.

Toe aan vervanging
De back-upbatterijen zijn de komende 5 tot 10 jaar bijna allemaal toe aan vervanging. Voor KPN een goed moment om te onderzoeken of de nieuwe batterijen kunnen worden ingezet voor de opslag van groene-energieoverschotten van windmolens en zonnepanelen. Op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait, grijpen energieleveranciers terug op grijze stroom, die niet duurzaam is. ‘In het tweede deel van de proef willen we de batterij zo kunnen sturen dat ze oplaadt bij een overschot aan groene stroom en ontlaadt bij een tekort, zodat we altijd gebruikmaken van de groene stroom die wordt opgewekt’, aldus Silvana Lefel, adviseur Energie-innovaties bij KPN.

Percentage groene energie
Hoewel de batterij in Amersfoort na 3 maanden al veelbelovende resultaten laat zien, blijft KPN onderzoeken hoe de energieopslag kan worden geoptimaliseerd. Partner Eneco heeft hiervoor een monitor ontwikkeld die een zogenaamde ‘groen score’ weergeeft. ‘Deze laat per uur zien hoeveel procent van de gebruikte energie in de wijkcentrale groen is opgewekt’, aldus Lefel.

Wanneer er in een bepaald uur geen groene stroom beschikbaar is, wordt de zogeheten marktmix afgenomen: het type stroom dat op dat moment beschikbaar is op de markt. Om op den duur ook op die momenten groene stroom te kunnen gebruiken, wordt er door ICT Group een speciaal algoritme ontwikkeld voor KPN. Lefel: ‘Op basis van zon- en windvoorspellingen laadt de batterij dan op bij een overschot en wordt deze groene stroom ingezet op een moment dat de wind niet waait of de zon niet schijnt.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten